Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Mykotoxiny a zdravotní bezpečnost objemných krmiv
Heinz, František
Mykotoxiny patří mezi významné kontaminanty objemných krmiv. Monitorování výskytu a obsahu mykotoxinů poukazuje na skutečnost, že jsou přítomny téměř ve všech vyrobených objemných krmivech. Mykotoxiny se mohou nacházet v rostlinách již před sklizní a nepříznivě ovlivňovat jejich růst a vývoj. Při následném zkrmování krmiva kontaminovaného mykotoxiny pozorujeme na hospodářských zvířatech snížení užitkovosti a zhoršení zdravotního stavu, v závislosti na druhu mykotoxinu. Abychom omezili příjem vysokých dávek mykotoxinů zvířaty, je nutné používat metody dekontaminace. Tomuto opatření by však měla předcházet prevence vzniku producentů mykotoxinů, kterými jsou vláknité houby. Abychom byli schopni výskyt vláknitých hub potlačovat, musíme znát podmínky vhodné pro růst, vývoj a rozmnožování. Cílem práce tedy bylo shrnutí možných metod dekontaminace mykotoxinů, redukce výskytu vláknitých hub, popsání podmínek růstu a stresorů podmiňujících produkci mykotoxinů. Dále to byla charakteristika vybraných mykotoxinů a jejich účinek na rostliny a hospodářská zvířata.
Mykotoxiny v potravinách a jejich vliv na zdraví člověka
Jiráková, Hana
Tato bakalářská práce je literární rešerší zabývající se výskytem mykotoxinů v potravinách a jejich vlivem na zdraví člověka. První část práce je věnována základní charakteristice vybraných vláknitých mikromycet a produktů jejich metabolismu negativně ovlivňující lidské zdraví. Mykotoxiny jsou toxické a karcinogenní látky, produkované zejména plísněmi rodů Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Druhá část práce popisuje vliv mykotoxinů na zdraví člověka a zmiňuje vhodná opatření jak proti mykotoxinům bojovat. Poslední část práce je věnována popisu aktuální situace v České republice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.