Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Aspekty spermatologického vyšetření nativního bovinního ejakulátu
Weberová, Gabriela
V bakalářské práci bylo popsáno pohlavní ústrojí býka, hormonální regulace, tvorba spermií a ejakulátu. Dále se zaměřuje na odběr a metody odběru ejakulátu. Práce se zabývala studií morfologicky změněných spermií a jejich vlivem na plodnost býků. U morfologických vad se nejvíce jednalo o popis primárně a sekundárně změněných spermií. Vyšetření nativního ejakulátu bylo rozděleno na makroskopické, mikroskopické, mikrobiologické a speciální. Na konci bakalářské práce byla uvedena kapitola o automatických systémech vyhodnocování ejakulátů. Z těchto systémů byl popsán systém vyhodnocování ejakulátu CASA a průtoková cytometrie.
Aspekty spermatologického vyšetření čerstvého ejakulátu beranů
Weberová, Gabriela
Diplomová práce se zabývá pohlavním ústrojím berana, hormonální regulací, tvorbou spermií a ejakulátu. Prakticky byla provedena příprava beranů před odběrem ejakulátu, odběr ejakulátu a způsoby provedení. Dále se hodnotila kvalita nativního beraního ejakulátu makroskopicky a mikroskopicky. Hodnocený materiál byl získán od beranů plemene zwartbles v majetku Ing. Martina Hoška, Ph.D. Všechen ejakulát byl ihned po odběru vyšetřen makroskopicky i mikroskopicky. Byl hodnocen objem, vířivý pohyb a aktivita spermií. Následně se ejakulát převážel do laboratoře oddělení reprodukce hospodářských zvířat Ústavu chovu a šlechtění zvířat Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Zde byla hodnocena koncentrace spermií, prováděl se chladový test přežitelnosti, kdy byl ejakulát uchováván při 3 °C a výsledky byly vyhodnocovány po 24 a 48 hodinách. Byly zde také vyhodnocovány morfologické nátěry, u kterých se sledovaly vady na hlavičce, vady na akrozomu, vady na bičíku, nezralé spermie, degenerované spermie a normální spermie. Z výsledků vyplývá, že na objem získaného ejakulátu má vliv linie, sezóna, četnost skoku a věková skupina. U kvality ejakulátu se jako rozhodující ukázalo pořadí odběru, které mělo vliv na koncentraci a přežitelnost spermií.
Analýza morfologických změn spermií kanců a jejich vliv na plodnost prasnic
ŠTVERÁK, Martin
Cílem práce bylo vyhodnotit kvalitu ejakulátu kanců z hlediska morfologie spermií a vlivu na plodnost prasnic. Data pocházela z 58 odběrů od 8 kanců jedné linie. Kanci byli ustájeni v inseminační stanici ve stejných podmínkách a byli ve věku od 11 do 21 měsíců. Při analýze ejakulátu bylo provedeno zhodnocení patologicky změněných spermií stanovením četnosti nálezu jednotlivých morfologických změn. Pro vyhodnocení vlivu spermatu na četnost vrhu byla zpracována data ze 123 úspěšných inseminací a následných porodů. Z výsledků vyplynulo, že kanci ve většině případů produkovali ejakulát s průměrným objemem s nižší koncentrací spermií. Výskyt morfologicky abnormálních spermií byl téměř u všech kanců v normě. Nejčastější abnormalitou spermií byly nezralé spermie a defekty bičíku. Bylo potvrzeno, že při použití inseminační dávky vyrobené z ejakulátu s vyšším počtem spermií se narodilo více selat. A dále, že při použití ejakulátu s výskytem morfologicky abnormálních spermií pod 15 % se narodilo více selat než v případě, kdy byl podíl spermií 1525 %. U nezralých spermií byl prokázán negativní korelační vztah k počtu narozených selat.
Aspekty spermatologického vyšetření nativního bovinního ejakulátu
Weberová, Gabriela
V bakalářské práci bylo popsáno pohlavní ústrojí býka, hormonální regulace, tvorba spermií a ejakulátu. Dále se zaměřuje na odběr a metody odběru ejakulátu. Práce se zabývala studií morfologicky změněných spermií a jejich vlivem na plodnost býků. U morfologických vad se nejvíce jednalo o popis primárně a sekundárně změněných spermií. Vyšetření nativního ejakulátu bylo rozděleno na makroskopické, mikroskopické, mikrobiologické a speciální. Na konci bakalářské práce byla uvedena kapitola o automatických systémech vyhodnocování ejakulátů. Z těchto systémů byl popsán systém vyhodnocování ejakulátu CASA a průtoková cytometrie.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.