Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Poruchy energetického metabolismu u skotu
HORČIČKOVÁ, Michaela
Bakalářská práce byla zaměřena na zhodnocení dopadů dvou typů krmných dávek u dojnic holštýnského plemene v období rozdojování a na vrcholu laktace na metabolismus sledovaných zvířat. Porovnávána byla směsná krmná dávka na bázi travní senáže a směsná krmná dávka založená na travní senáži a kukuřičné siláži. U prováděných metabolických profilových testů byly hodnoceny následující energetické parametry: glykémie, cholesterol, triacylglyceroly, močovina a celkové bílkoviny. Doplňujícími parametry byly enzym gama-glutamyltransferáza, ketolátky a acidobazický výluček moči. Práce prokázala, že krmná dávka na bázi travní senáže nenaplnila normované potřeby živin z hlediska sušiny a netto energie laktace. Uvedený nedostatek se projevil snížením obsahu triacylglycerolů, zejména ve vzestupné fázi laktace. Energetický deficit v tomto období však nebyl takový, aby docházelo ke snížení kondice dojnic a tvorbě ketolátek. Krmnou dávku na bázi travní senáže lze použít pouze jako alternativu výživy vysokoprodukčních dojnic v krajních situacích a po omezenou dobu.
Produkční účinek zkrmování hnědých mořských řas u skotu
MUROŇOVÁ, Nikola
Cílem práce bylo zhodnocení efektu přípravku Elo Macro u dojeného skotu. Po dobu dvou měsíců byla podávána pokusné skupině (n = 36) krmná dávka obohacená o 5 g preparátu hnědých mořských řas (Elo Macro), na rozdíl od skupiny kontrolní (n = 34). Pokus probíhal ještě v jednom opakování, pro kterou platí: skupina kontrolní (n=23)a skupina pokusná (n=23). Účinek přídavku hnědých mořských řas byl sledován na parametrech užitkovosti (denní nádoj, index perzistence 2:1, obsah tuku, bílkovin a laktózy v mléce, počet somatických buněk v mléce) a parametry reprodukce (servis perioda, inseminační index). Efekt přídavku mořských řas se projevil statisticky nevýznamně. Tendence pozitivního efektu byly zaznamenány pouze v dynamice denních nádojů a průměrném obsahu mléčné bílkoviny.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.