Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Trendy v oblasti drůbežích produktů
Půčková, Dominika
Tato práce se zabývala trendy v oblasti drůbežích produktů. Trendem v oblasti chovu drůbeže je obohacování krmných směsí drůbeže za účelem vyšší výtěžnosti a jakosti masa. Dalším trendem je potřeba vyšlechtit nová plemena drůbeže odolná vůči teplu a pomalu rostoucí plemena. Průlomem inovativních technologií je studená plazma, která je účinná při dekontaminaci drůbežího masa a magnetický senzor, napodobující svou funkcí lidský zub. Se zvyšujícím se výskytem vad masa byl vyvinut zobrazovací systém na jejich detekci. Trendem je využití enzymů a xantanové gumy na vznik produktů s modifikovanou texturou. Dalším trendem je zvyšování nutriční hodnoty s využitím 3D tisku. V gastronomické oblasti je trendem příprava drůbeže metodou sous-vide. V oblasti odpadů a drůbežích produktů je novinkou získávání keratinu z peří nebo opětovné využití drůbeží podestýlky různými technologiemi. Oblíbené jsou rostlinné alternativy drůbežího masa, funkčnost jejich složek a přídatných látek. V závěrečné části bylo zhodnoceno vnímání konvenčního masa, „kultivovaného masa“ a rostlinných alternativ spotřebiteli.
Vlivy působící na celkovou jakost výsekového masa a odchylky jakosti
Kolísková, Adéla
Téma zahrnuje definici pojmu maso, také je zde uvedena jeho spotřeba v posledních letech. Rovněž se zabývám chemickým složením a vysvětlením pojmu jakost, která je výsledkem devíti jakostních charakteristik. Dále jsou zde popsány faktory, které výslednou jakost masa ovlivňují. Faktory lze rozdělit na intravitální a postmortální. Podrobněji jsou popsány postmortální procesy a jatečné zpracování, které se také podílí na výsledné kvalitě produktů. Následuje výčet a popis některých forem kažení masa. V práci jsou rovněž charakterizovány nejčastější jakostní odchylky, které jsou doplněné o příčiny vzniku a možnosti jejich identifikace.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.