Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus
Sedláková, Simona
Tato bakalářská práce Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus je zaměřena na problematiku celiakie. Jedná se o geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, jehož spouštěčem je lepek a jeho štěpné peptidy, které vyvolávají na sliznici tenkého střeva zánět. Takto poškozené střevo nedokáže plně vstřebávat živiny a organismus zasahuje malabsorpční syndrom, který vede k hypovitaminóze. Poměrně novým zjištěním v oblasti výzkumu celiakie je spojitost výskytu tohoto onemocnění s poruchami, jako je autismus, schizofrenie a deprese. U těchto onemocnění, stejně jako u celiakie, dochází k výraznému zlepšení stavu pacienta po přechodu na bezlepkovou dietu, která zatím představuje jedinou volně dostupnou léčbu. V nejbližších letech by však měly být dostupné léčebné metody v podobě enzymových suplementů, injekce larazotid acetátu, vhodné probiotické preparáty a obilniny s nižším obsahem toxických částí lepku.
Prevence osteoporózy při malabsorpčním syndromu
Křížková, Ivana ; Zikán, Vít (vedoucí práce) ; Raška, Ivan (oponent)
Úvod: Téma diplomové práce je Prevence osteoporózy při malabsorpčním syndromu. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická práce se v první části zabývá osteoporózou a rizikovými faktory osteoporózy se zaměřením na nutriční faktory. Osteoporóza je systémové metabolické onemocnění skeletu charakterizované sníženým množstvím kostní hmoty a změnami kvality kostní tkáně. Etiologie osteoporózy je multifaktoriální. Při malabsorpčním syndromu dochází k poruše funkcí tenkého střeva, které jsou nezbytné pro absorpci živin. Ve druhé části teoretické práce je věnována pozornost malabsorpčnímu syndromu a chorobám, které vedou k jeho rozvoji. Cíl: Cílem vlastní práce je porovnat příjem vápníku a dalších důležitých živin ve vztahu ke kostnímu metabolismu u osob s laktózovou intolerancí ve srovnání s doporučenými hodnotami a s kontrolní skupinou osob bez laktózové intolerance. Metody: Stravovací zvyklosti byly hodnoceny pomocí dotazníkové metody a detailního rozboru čtyřdenního jídelníčku stravovacích zvyklostí. Pro zpracování jídelníčků (zjištění energetické hodnoty, množství základních živin, vlákniny, vápníku a dalších minerálních látek a vitaminů) byl využit program Nutriservis Profesional. Denzita kostního minerálu byla hodnocena pomocí dvouenergiové rentgenové absorpciometrie...
Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus
Sedláková, Simona
Tato bakalářská práce Intolerance lepku a její dopad na lidský organismus je zaměřena na problematiku celiakie. Jedná se o geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění, jehož spouštěčem je lepek a jeho štěpné peptidy, které vyvolávají na sliznici tenkého střeva zánět. Takto poškozené střevo nedokáže plně vstřebávat živiny a organismus zasahuje malabsorpční syndrom, který vede k hypovitaminóze. Poměrně novým zjištěním v oblasti výzkumu celiakie je spojitost výskytu tohoto onemocnění s poruchami, jako je autismus, schizofrenie a deprese. U těchto onemocnění, stejně jako u celiakie, dochází k výraznému zlepšení stavu pacienta po přechodu na bezlepkovou dietu, která zatím představuje jedinou volně dostupnou léčbu. V nejbližších letech by však měly být dostupné léčebné metody v podobě enzymových suplementů, injekce larazotid acetátu, vhodné probiotické preparáty a obilniny s nižším obsahem toxických částí lepku.
Kvalita života při onemocnění celiakií v dospělosti
ILKÓOVÁ, Václava
Tato bakalářská práce se teoreticky a prakticky zabývá problémem kvality života dospělých celiaků. Cílem mé práce bylo zjistit, jak tato nemoc ovlivňuje jejich život po zdravotní, psychické, ekonomické a sociální stránce. V teoretické části práce jsem popsala původ, symptomy, epidemiologii a léčbu celiakie. Rovněž jsem se věnovala zdravotně sociálním důsledkům této choroby. Ve výzkumné části jsem pracovala s kvantitativní metodou výzkumu {--} dotazníkem. Výzkumný soubor tvořilo 82 dospělých celiaků (71 žen, 11 mužů), kteří byli vybráni náhodným výběrem. Ze sebraných dat jsem vytvořila dotazníky a výsledky jsem uvedla v procentech. Otázky dotazníku byly zaměřeny na specifické problémy celiaků. Zjistila jsem, že celiaci trpí svými zdravotními problémy stejnou měrou jako omezeními v jejich stravovacích zvycích a sociálním životě. Jejich prožívání může ovlivnit vznik psychických problémů. Kromě toho většina celiaků považuje bezlepkovou dietu za finančně velmi náročnou a nedostávají od státu žádné dorovnávací příspěvky, jak je to běžné v mnoha evropských zemích. V tomto problému je stále významnější role členských spolků celiaků. Výsledky své práce poskytnu Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.