Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Úloha nutričního terapeuta při edukaci pacientů s histaminovou intolerancí
Erban, David ; Humlová, Zuzana (vedoucí práce) ; Meisnerová, Eva (oponent)
Cíl práce: Cílem výzkumu bylo zhodnotit, zda individuální edukace nutričním terapeutem má pozitivní vliv na celkovou léčbu pacientů, kteří trpí histaminovou intolerancí. Metody: K výzkumu bylo vybráno osmnáct pacientů s histaminovou intolerancí navštěvujících ambulanci Ústavu imunologie a mikrobiologie 1. LF UK a VFN. Výzkum dokončilo všech osmnáct z nich. Před edukací pacienti vyplnili dotazník a byla jim odebrána krev k následnému rozboru. Následovala poté cca hodinová konzultace s nutričním terapeutem, z které každý z pacientů obdržel i individuálně vytvořený výstup. Pacienti zároveň měli možnost kontaktovat s jakýmikoliv dotazy nutričního terapeuta pomocí emailu. Po třech měsících pacienti znovu vyplnili dotazník a byla jim znovu odebrána krev k následnému rozboru. Na základě těchto informací bylo porovnáváno, zda díky edukaci nutričním terapeutem došlo u pacientů s histaminovou intolerancí ke zlepšení jejich klinických obtíží a kvality života či nikoliv. U tří respondentů z důvodu akutní respirační infekce nebylo možné provést odběry před edukací. U dvou z nich byl odběr proveden po třech měsících, ale u jednoho nebylo možné kvůli onemocnění odebrat krev ani po třech měsících od edukace. I tito respondenti však byli do výzkumu zapojeni, protože u nich došlo k edukaci nutričním terapeutem a...
Stravování pacientů s histaminovou intolerancí a všeobecná znalost dané problematiky v ČR
VRÁNKOVÁ, Jana
Tématem práce je stravování pacientů s histaminovou intolerancí a všeobecná znalost dané problematiky v ČR. V teoretické části je popsána funkce histaminu v lidském těle, další kapitoly jsou již věnovány samotnému mechanismu histaminové intolerance, jejím klinickým projevům, diagnostice a léčbě. V praktické části byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo porovnání informovanosti o dané problematice mezi laickou a odbornou veřejností v ČR. Druhým cílem bylo zmapování informovanosti o dané problematice u pacientů s histaminovou intolerancí. Pro naplnění prvního cíle bylo zvoleno kvantitativní výzkumné šetření, za pomoci bodovaného dotazníku, který vyplnilo celkem 280 respondentů z řad laické i odborné veřejnosti. Pro dosažení druhého cíle byla zvolena kvalitativní metoda ve formě rozsáhlejšího dotazníku. Otázky byly věnovány klinickým projevům, diagnostice, léčbě a obecné informovanosti o histaminové intoleranci. Výzkumný soubor kvalitativního výzkumu tvořilo 20 respondentů zastupující pacienty s histaminovou intolerancí. V rámci kvalitativního výzkumu byly dále v programu Nutriservis analyzovány jídelníčky respondentů s histaminovou intolerancí. Z kvantitativního průzkumu srovnávající informovanost o problematice histaminové intolerance vyšla jako úspěšnější skupina odborné veřejnosti na základě celkového bodového zisku. Nejednalo se však o příliš významný bodový náskok v porovnání s druhou skupinou. V kvalitativním výzkumu byly nejzásadnější výsledky, shodující se i s odbornými studiemi z oblasti klinických projevů, kdy jako nejčastější vyšly gastrointestinální obtíže. Dále se potvrdila obtížnost diagnostiky HIT, kdy u 60 % respondentů trvalo roky, než byla HIT odhalena. Analýza jídelníčků prozradila významně nižší energetický příjem u pacientů dodržující striktní počáteční eliminační dietní opatření. Má práce může do určité míry zvýšit veřejné povědomí o histaminové intoleranci.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.