Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití polyaspartátu draselného pro zajištění krystalické stability vín
Meredová, Karin
Diplomová práce na téma „Využití polyaspartátu draselného pro zajištění krystalické stability vín“ je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část věnovala pozornost obecné definici koloidu a rozdělení disperzních soustav. Dále se zabývala popisem různých druhů zákalů v souvislosti s vínem. Tyto zákaly byly podrobně rozebrány, spolu se způsoby a možnostmi prevence vůči nim, prostřednictvím nejčastěji aplikovaných stabilizačních přípravků (karboxymethylcelulóza, kyselina metavinná, arabská guma). Experimentální, tedy praktická část, se zabývala samotným provedením pokusu. Principem bylo zaměření se na již v praxi používané přípravky, a jejich následné porovnání s přípravkem novým na bázi polyaspartátu draselného. Stabilizační přípravky se v rozdílných koncentracích, variantách a kombinacích přidaly do nestabilního vína. Následně se vína s patřičnými preparáty nalahvovaly a ve dvou variantách (sklepní teplota, pokojová teplota) uskladnily. Po celý čas skladování se u jednotlivých možností zkoumala změna barvy vín a tvorba krystalických zákalů. Od každé varianty se založily tři stejné láhve pro ověření potencionálních rozdílů při otevírání a hodnocení přípravků v závislosti na čase. Vína byla podrobena několika metodám vyhodnocení (vizuální kontrola, gravimetrie, vyhodnocení na přístroji Alpha, pH, turbidita). Závěrem byly výsledky pokusu statisticky vyhodnoceny a zpracovány. V návaznosti na tyto výsledky byl doporučen další výzkum na dané téma.
Porovnání přípravků k zajištění koloidní stability bílých vín před lahvováním
Polehňa, Jan
Diplomová práce na téma porovnání přípravků k zajištění koloidní stability bílých vín před lahvováním se v teoretické části zabývala definicí koloidu, dělením disperzních soustav a jejich souvislostí s vínem. Dále byly popsány hlavní zákaly vyskytující se u vína a způsoby prevence vůči nim, se zaměřením na v praxi nejčastěji používané přípravky: kyselinu metavinnou, arabskou gumu a karboxymethylcelulózu (CMC). V praktické části byly tyto přípravky v různých variantách, kombinacích a koncentracích přidány do bílého vína, které bylo nestabilizováno vůči vinnému kameni a bílkovinám. Toto víno bylo vzápětí plněno do láhví a stejné varianty uloženy po dobu jednoho roku ve dvou rozdílných teplotách skladování. V průběhu skladování byla pozorována tvorba zákalů u jednotlivých láhví. Po roce byly všechny varianty otevřeny a zhodnoceny, proběhla celková senzorická analýza s kvalifikací a kvantifikací zákalů, filtrace a vážení usazenin, měření vodivosti a pH. Výsledky byly statisticky zpracovány a vyhodnoceny s doporučením pro praxi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.