Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Možnosti použití přírodních extraktů při výrobě piva
Poštulková, Žaneta
Tato diplomová práce je věnována především výrobě piva s přídavkem rostlinných extraktů. Taková piva se na světovém i českém trhu vyskytují zcela zřídka. Takový druh piva s rostlinnými extrakty se zdá býti, jako jedna z možností, jak se odlišit a zviditelnit na současném trhu. Část této práce je věnovaná technologii výroby piva. Je zde popsána výroba piva od varního procesu, přes fázi fermentace, až po úsek filtrace piva, stáčení a expedici. Zahrnuty jsou zde i obecné informace o základních surovinách při výrobě piva. Další část je věnována samozřejmě i rostlinným zástupcům, které jsou v podobě extraktu klíčovým materiálem pro experiment. Jedná se konkrétně o Matricaria chamomilla L., Mentha x piperita L., Plantago lanceolata L., Tilia cordata Mill., Echinacea purpurea L., Valeriana officinalis L. a Salvia officinalis L. Praktická část této práce se věnuje výrobě spodně kvašeného piva, do kterého se experimentálně aplikují varianty bylinných extraktů. Vyrobené vzorky piv jsou senzoricky hodnoceny. U těchto vzorků byl proveden i analytický rozbor. Výsledky senzorického hodnocení jsou mezi sebou porovnány a znázorněny v grafu. V závěrečné části jsou shrnuty poznatky z průběhu experimentu a doplněny o možnosti vylepšení některých technologických kroků.
Porovnání tradiční výroby piva s moderními technologiemi
FLOSOVÁ, Anna
Předložená bakalářská práce se zabývá porovnáním tradiční výroby piva s moderními technologiemi. Z obsáhlé teorie technologie výrovy piva je těžiště práce věnováno pivovarským kvasinkám a procesu kvašení piva, které v průběhu vývoje výroby piva zaznamenaly největší pokrok. Kapitola zpracovávající pivovarské kvasinky se zabývá jejich taxonomií, morfologií a cytologií, složením, rozmnožováním a druhy pivovarských kvasinek, kde jsou charakterizovány kvasinky pro spodní a svrchní kvašení. Téma dále zpracovává sbírky pivovarských kvasinek a stresové faktory kvasinek. Ve stěžejní kapitole o kvašení mladiny, je zpracováno hlavní kvašení s uvedením průběhu a faktorů hlavního kvašení a použitých technologií. V dalších částech kapitoly je pojednáno o dokvašování a zrání piva a kvašení a dokvašování ve velkoobjemových nádobách s bližší specifikací výroby piva v cylindrokónických tancích (CKT).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.