Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Možnosti přežívání a množení patogenních a nepatogenních mikroorganismů v cukrářských výrobcích
Šrubařová, Monika
V této práci byly analyzovány dva druhy cukrářských výrobků: oříškové a citrónové kuličky. U vzorků byl proveden rozbor a stanovení celkového počtu mikroorganismů, počtu kvasinek a plísní, S. aureus, koliformních bakterií a E. coli, dále průkaz Salmonella spp. a Listeria monocytogenes. Dále byla do vybraných vzorků zaočkována suspenze bakterie S. aureus (kmen CCM 5974) s následným stanovením počtu S. aureus a průkazu tvorby enterotoxinu metodou RPLA. Z výsledků vyplývá, že při stanovení CPM v závislosti na době skladování docházelo u obou druhů vzorků k poklesu počtu kolonií (p<0,05). Rozdíl mezi ořechovou a citrónovou variantou vzorku v CPM nebyl prokázán (p>0,05). Při prvním i druhém rozboru byl zaznamenán výskyt kolonií kvasinek a plísní u oříškových vzorků. U vzorků citrónových byl výskyt kolonií kvasinek a plísní zaznamenán pouze u jednoho vzorku v prvním rozboru. Klesající počet (p<0,05) byl zaznamenán i při stanovení počtu S. aureus, mezi dvěma druhy vzorků nebyl prokázán rozdíl v počtech S. aureus (p>0,05). Bakterie rodu E. coli nebyla detekována v žádném vyšetřovaném vzorku. Koliformní bakterie byly zaznamenány pouze při prvním a druhém rozboru u oříškových vzorků, u vzorků citrónových pouze v rozboru prvním. Při průkazu salmonely, byly zaznamenány 4 kolonie u dvou oříškových vzorků v prvním rozboru. Kolonie Listeria monocytogenes nebyly detekovány v žádném ze vzorků. Mikrobiologický rozbor zaočkovaných vzorků, potvrdil, že naše cukrářské výrobky nepodporují růst patogenních mikroorganismů S. aureus a také, že neexistuje statisticky významný rozdíl v počtech kolonií S. aureus mezi ořechovou a citrónovou variantou vzorku (p>0,05). Bylo prokázáno, že při zaočkování S. aureus (CCM 5974) při koncentraci 1,2.105 buněk na gram, je bakterie schopná tvořit ve výrobku enterotoxiny, které následně na rozdíl od S. aureus v cukrářských výrobcích zůstávají.
Vliv typů balení na trvanlivost masných výrobků
BURIANOVÁ, Michaela
Cílem této bakalářské práce je porovnat vliv různých typů balení (průtažná fólie, modifikovaná atmosféra, vakuové balení) masných výrobků na jejich zdravotní nezávadnost z pohledu norem, které určují specifické požadavky na zdravotní nezávadnost masných výrobků. První část této práce popisuje vývoj a různé typy uzenářských obalů a obalových materiálů masných výrobků. Druhá část zachycuje provádění vlastního testování a měření výskytu mikroorganismů a koliformních bakterií od vlastního výběru vhodných typů masných výrobků, typů balení, přípravy vzorků až po vyhodnocení naměřených hodnot. Výsledky ukázaly, že typ balení, není to jediné kritérium, které ovlivňuje trvanlivost zvolených masných výrobků.
Testování antimikrobiální aktivity obalových materiálů s rostlinnými extrakty proti E. coli a koliformním bakteriím
Šabršula, Jan
Diplomová práce se zabývá hodnocením a testováním antimikrobiální aktivity obalových materiálů potravin, které obsahují rostlinné extrakty a pomáhají v boji proti Escherichia coli a ostatním koliformním bakteriím. Práce je rozdělena na několik částí. První polovina práce obsahuje literární rešerši týkající se dané problematiky obalových materiálů obsahujících rostlinné extrakty. Dále je práce také zaměřena na literární rešerši týkající se koliformních bakterií a to především rodu Escherichia coli, popisuje tyto mikroorganismy a také jejich produkty a účinky, které mohou negativně ovlivnit lidské zdraví. Další část práce jsem se zaměřil na opatření v boji proti nežádoucím mikroorganismům. Druhá polovina práce se zabývá již samotným testováním obalových materiálů, které obsahují rostlinné extrakty na příslušných modelových organismech popřípadě přímo na potravinách. Data, která byla se získána zkoumáním, byla zpracována, porovnána s údaji v dostupné literatuře a jsou uvedena v závěru práce.
Analýza kvality pitné vody v jižních Čechách
VRÁNEK, Ivo
Cílem diplomové práce bylo porovnání ukazatelů pitné vody ve vybraných oblastech jižních Čech. Sledovaným obdobím byl leden 2012 prosinec 2014. Sledovanými parametry byly Mikrobiologické ukazatele (Escherichia coli, koliformní bakterie, počty kolonií při 22°C, počty kolonií při 36°C), Organoleptické ukazatele (barva, zákal, pach, chuť), Fyzikální a chemické ukazatele (amonné ionty, dusičnany, dusitany, chemická spotřeba kyslíku, chloridy, konduktivita, mangan, pH, sírany, vápník a hořčík, železo). Z celkového souboru 1165 dat překračovalo limit 23 hodnot (1,97%), při vyhodnocení všech sledovaných ukazatelů jakosti (mikrobiologické, organoleptické, fyzikální a chemické). Při hodnocení mikrobiologických ukazatelů, překročilo limity 6 hodnot (1,97%), z celkových 304 údajů. U organoleptických ukazatelů překročila limit 1 hodnota (0,44%), z celkových 227 údajů. Při hodnocení fyzikálních a chemických ukazatelů, překročilo limit celkem 16 hodnot (2,52%), z celkového počtu 634 údajů. Celkem tedy 23 hodnot nevyhovuje stanoveným limitům uvedených Vyhláškou č. 252/2004 Sb. a předpisům EU. Jedná se o hodnoty ukazatelů - počty kolonií při 22°C, počty kolonií při 36°C, zákal, mangan, vápník a železo.
Analýza vybraných ukazatelů kvality vody
KŘÍŽOVÁ, Iveta
Cílem této diplomové práce je provést analýzu vybraných ukazatelů kvality pitné vody a posouzení faktorů, které ji ovlivňují. V první části jsou zachyceny vybrané mikrobiologické ukazatele, tak jak je popisuje literatura, včetně platných norem a vyhlášek. Druhá část popisuje průběh provádění vlastní analýzy, z poskytnutých materiálů akreditovanou laboratoří společnosti AGRO-LA, spol. s r. o., až po vyhodnocení získaných výsledků.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.