Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití klíčních rostlin jako nové potraviny
Vetchá, Marcela
Klíční rostliny jako nový druh potraviny jsou nabízeny na světovém trhu. U nás jsou známé klíční rostliny obilí, hrachu nebo fazole. Lze ovšem použít i zeleninové druhy. Mnoho klíčních zeleninových druhů obsahuje významné obsahové látky. U vybraných klíčních rostlin byl stanoven vitamín C, minerální látky, chlorofyl a, chlorofyl b a karotenoidy. Klíční rostlina hlávkového zelí obsahovala nejvíce vitamínu C. Minerální prvek draslík a sodík měly vysoký obsah v klíční rostlině řepy. Další prvek hořčík měl nejvyšší obsah v naklíčeném osivu pekingského zelí. A vápník byl nejvíce obsažen v klíční rostlině hlávkového zelí. Klíční rostliny také mohou působit lákavě na pohled, mít příjemnou vůni i dobře chutnat. Při degustaci klíčních rostlin byla nejchutnější ředkvička, cibule pór. Je tedy zřejmé, že klíční rostliny mohou pozitivně ovlivnit, jak zdravotní stav člověka, tak příjemně obohatit stravu o nové chutě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.