Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Látky vázající oxid siřičitý ve víně
Musil Petrjánošová, Martina
Tato bakalářská práce se věnuje popisu charakteristiky oxidu siřičitého, jeho vlastností, vlivu na organoleptické vlastnosti a jeho používání s ohledem na zdraví člověka. Kromě oxidu siřičitého se práce zabývá i látkami, které jej ve víně váží, jedná se např. o acetaldehyd, ketonové kyseliny – kyselinu pyrohroznovou a kyselinu 2-oxoglutarovou aj. Popisuje, jaký má vliv síření na vzniku těchto látek. V závěru práce jsou uvedeny vlivy oxidu siřičitého na zdraví člověka a legislativa, ze které vychází limity pro jeho používání a označování.
Vliv síření vína na vznik sloučenin vázajících oxid siřičitý ve víně
Sikora, Jakub
Tato závěrečná práce se zaobírá vznikem karbonylových sloučenin ve víně v závislosti na síření vína. Zkoumá tedy jaký má vliv síření moštu a vína na vznik karbonylových sloučenin. Pojednává o vlastnostech a formách oxidu siřičitého. Dále se podrobně věnuje karbonylovým sloučeninám, které se váží právě s oxidem siřičitým. V práci bylo zjištěno, že vliv síření vína nemá velký vliv na vznik karbonylových sloučenin. Naopak se potvrdilo, že počáteční koncentrace SO2 v moštu výrazně ovlivňuje tvorbu acetaldehydu, který se váže na oxid siřičitý. Dále se ratifikovalo, že vetší vliv na tvorbu karbonylových sloučenin má činnost mikroorganizmů ve víně, než různé koncentrace SO2.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.