Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Obsah jódu ve vaječném žloutku
HELLEBRANTOVÁ, Adéla
Cílem diplomové práce bylo zhodnocení vlivu vybraných biologických a nutričních faktorů na obsah jódu ve vaječném žloutku. Jód byl stanoven spektrofotometrickou metodou dle Sandell-Kolthoffa, a to celkem ve 146 slepičích vejcích a 40 vejcích křepelčích. Vejce slepic krmených kompletní krmnou směsí obsahovala téměř dvakrát tolik jódu než vejce slepic krmených kuchyňskými zbytky. Téměř desetkrát vyšší hodnoty jódu ve žloutku měla IQejce z prodejní sítě, která byla dodavatelem obohacena o jód. Kromě denního příjmu jódu v krmivu měla vliv na obsah jódu také snáška a věk slepic, kdy starší slepice s pokročilejší snáškou měly více jódu ve žloutku. Nejnižší hodnota jódu byla zjištěna u slepic plemene maranska z malochovu, která pokrývala denní potřebu jódu pouze z 1,2 % a nejvyšší hodnota byla zjištěna u české zlaté kropenky z účelového zařízení, která tuto potřebu pokrývala z 6,2 %. Žloutky křepelek měly ve srovnání s těmi slepičími výrazně vyšší obsah jódu, a to i přes jejich podobný denní příjem jódu v potravě.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.