Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vlastnosti perspektivních odrůd révy vinné
VOCÍLKA, Radek
V práci byly pozorovány nové interspecifické odrůdy, které jsou v uznávacím řízení. Jednalo se o odrůdy Marlen, Cerason, Kofranka, Kaberon. Tyto odrůdy byly vyšlechtěny z běžně používaných evropských odrůd zapsaných ve Státní odrůdové knize ČR (Frankovka, Svatovavřinecké, Merlot). Dále při křížení byla použitá modrá odrůda Seibel, která slouží jako donor rezistence, nebo raději tolerance vůči houbovým chorobám. Odrůdy byly pozorovány po dobu tří let a byly zkoumány jejich morfologické a výnosové vlastnosti. Cílem práce bylo uvedení těchto interspecifických odrůd révy vinné, zápis do Státní odrůdové knihy a jejich následná právní ochrana. Ukolem bylo prokázat zkoušku odlišnosti, uniformity a stálosti révy vinné v úředním řízení a porovnat je s uznanými odrůdami, které byly užity ke křížení.
Hodnocení pěstitelských vlastností odrůdy Solaris v nevinařských podmínkách
Tryzna, Pavel
Tato práce se zabývá pěstováním révy vinné v nevinařských podmínkách. Dotýká se významem a přínosem pěstování interspecifických odrůd. V metodice jsou zkoumána vína z vinařských podoblastí v České republice a vína z nevinařského prostředí severovýchodních Čech. Výzkum porovnává analytické hodnoty, které jsou zpracovány do grafů a tabulek. Na základě výsledků je v závěru pojednání, zda pěstování odrůdy ‘Solaris‘ v nevinařských podmínkách má význam. Výsledky ukazují, že pěstování této odrůdy v Podkrkonošských klimatických podmínkách dávají surovinu, ze které se dají vyrobit konkurence schopná vína.
Porovnání anthokyanů u modrých odrůd
Smítková, Martina
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním anthokyanů u modrých odrůd. Porovnáváno bylo 23 odrůd Vitis vinifera L. a 9 odrůd interspecifických ročníku 2015. Hrozny pocházely z Mikulovské vinařské podoblasti z vinařské obce Lednice. Literární část se zabývá chemickou strukturou anthokyanů a jejich výskytu v hroznech, dále akumulaci anthokyanů a ovlivňujícím faktorům, fyzikálně-chemickým faktorům mající vliv na stabilitu anthokyanů, změnám anthokyanů v průběhu vinifikace a také extrakci anthokyanů a měření barevných parametrů. Praktická část je zaměřena především na porovnání obsahu anthokyanů a jejich profilu u odrůd Vitis vinifera L. a odrůd interspecifických.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.