Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Faktory ovlivňující kvalitu kolostra a mléka dojnic
Jahodová, Marie
Předložená diplomová práce „Faktory ovlivňující kvalitu kolostra a mléka“ se věnuje problematice kvality mleziva a mléka a především vybraným faktorům, které by jejich kvalitu mohly ovlivnit. Literární část obsahuje informace ohledně výživy březích krav, včetně vlivu vitamínů a minerálů těsně souvisejících s praktickou částí práce, dále obsahuje informace o mlezivu, mléce a v neposlední řadě o imunitě telat. Pokus ověřující vliv aplikace selenu a vitamínů A, D a E, a také vliv délky stání na sucho, na kvalitu kolostra a mléka, byl realizován v období od září 2020 do března 2021 na dojnicích českého strakatého skotu. Byly vytvořeny dvě pokusně skupiny a skupina kontrolní. První pokusné skupině byl v době zaprahnutí injekčně aplikován selen s vitamínem E, druhé pokusné skupině byly injekčně aplikovány vitamíny A, D a E. Od krav zapojených do pokusu se po otelení odebíraly vzorky mleziva a jeho kvalita byla měřena kolostroměrem, optickým a digitálním refraktometrem. U krav byla sledována délka stání na sucho, BCS a následně byly hodnoceny výsledky kontroly užitkovosti v první třetině laktace po otelení. Od telat krav zapojených do pokusu byla 2 – 6 dnů po narození odebrána krev za účelem kontroly jejich kolostrální výživy. Krevní sérum telat bylo vyšetřeno optickým refraktometrem a laboratorně stanovena koncentrace celkové bílkoviny a aktivita gama glutamyltransferázy. Hodnocením výsledků bylo zjištěno, že délka stání na sucho průkazně ovlivnila kvalitu mleziva. Aplikace různých přípravků však kvalitu mleziva průkazně neovlivnila. Nebyl prokázán ani vliv aplikovaných přípravků na mléčnou užitkovost a složení mléka v první třetině laktace. Parametry kontroly kvality kolostrální výživy telat se mezi skupinami průkazně nelišily.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.