Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Enkapsulace přírodních směsí vitaminů a provitaminů do nanočástic
Martinusíková, Katarína ; Wikarská, Monika (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na enkapsulaci vitaminů do liposomů a na následné pozorování vlastností této formy. Teoretická část se zabývá historií vitaminů, jejich rozřazením do skupin a obecnou charakterizací všech vitaminů. Popisuje jejich funkci v lidském organismu, důsledky, které způsobuje jejich nedostatek ale také zdroje jejich příjmu. Dále popisuje techniku enkapsulace do liposomů a jejich charakterizaci a využití v potravinářském průmyslu. Experimentální část je zaměřena na přípravu konkrétních liposomů s obsahem vitaminů a jejich směsí. U těchto připravených liposomů jsou následně charakterizovány vlastnosti, jako jsou velikost, stabilita a enkapsulační účinnost. Byla zkoumána také dlouhodobá stabilita připravených liposomů a to v období 2 a 5 týdnů. V závěru této práce jsou shrnuty všechny výsledky pozorování a následně navrhnuto možné využití této techniky v potravinářských produktech.
Enkapsulace přírodních směsí vitaminů a provitaminů do nanočástic
Martinusíková, Katarína ; Wikarská, Monika (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce je zaměřena na enkapsulaci vitaminů do liposomů a na následné pozorování vlastností této formy. Teoretická část se zabývá historií vitaminů, jejich rozřazením do skupin a obecnou charakterizací všech vitaminů. Popisuje jejich funkci v lidském organismu, důsledky, které způsobuje jejich nedostatek ale také zdroje jejich příjmu. Dále popisuje techniku enkapsulace do liposomů a jejich charakterizaci a využití v potravinářském průmyslu. Experimentální část je zaměřena na přípravu konkrétních liposomů s obsahem vitaminů a jejich směsí. U těchto připravených liposomů jsou následně charakterizovány vlastnosti, jako jsou velikost, stabilita a enkapsulační účinnost. Byla zkoumána také dlouhodobá stabilita připravených liposomů a to v období 2 a 5 týdnů. V závěru této práce jsou shrnuty všechny výsledky pozorování a následně navrhnuto možné využití této techniky v potravinářských produktech.
Charakteristika a metody stanovení vitaminů v masozeleninových přesnídávkách určených pro dětskou výživu
Piechowiczová, Markéta
Bakalářská práce na téma Charakteristika a metody stanovení vitaminů v maso-zeleninových přesnídávkách určených pro dětskou výživu byla zaměřena na získání souhrnných poznatků o výživě dětí, s ohledem na dostatečný příjem vitaminů ve stravě, které jsou následně charakterizovány společně s metodami jejich stanovení. Bakalářská práce je rozdělena na tři části. V první části jsou popsána jednotlivá období výživy dětí do 12. měsíce života. Jsou zde shrnuta výživová doporučení, přesněji potřeba živin v tomto věku, ale také problematika alergií, alternativní výživy a některých onemocnění,která můžou vést k hypovitaminózám. Druhá část práce je věnována charakteristice vitaminů, kde jsou zahrnuty chemické vlastnosti, vliv na organismus, výskyt v potravinách a doporučený denní příjem. Kapitola o výskytu v potravinách je vždy doplněna doporučením surovin s vysokým obsahem daného vitaminu, které je vhodné zařadit do příkrmů. V poslední části práce jsou zkompletovány metodiky stanovení vitaminů s ohledem na nejnovější trendy. Mezi tyto metody patří metoda chromatografická, spektrofotometrická, fluorimetrická, polarografická, mikrobiologická a kapilární elektroforéza.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.