Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Technologické parametry a konzervárenské zpracování méně známých druhů ovoce
Rosová, Iveta
Diplomová práce na téma Technologické parametry a konzervárenské zpracování méně známých druhů ovoce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou popsány obsahové látky méně známých druhů ovoce, a také vybrané druhy méně známých druhů ovoce jako moruše, hloh peřenoklaný a muchovník, v poslední pasáži teoretické části jsou pak popsány metody konzervace ovoce. V praktické části je popsána metodika, kterou se stanovovaly obsahové látky u těchto méně známých druhů ovoce a dále příprava jednotlivých produktů z těchto druhů ovoce (šťáva, kompot, sušený evaporačně zahuštěný homogenát) a jejich senzorická analýza. Co se týče obsahových látek, nejvyšší byl obsah antioxidantů, na které byly nejbohatší plody hlohu peřenoklaného, a také morušovníku. Po senzorické stránce byl nejlépe hodnocený sušený evaporačně zahuštěný homogenát z hlohu peřenoklaného, jenž by se dal v budoucnu i prakticky uplatnit na trhu.
Využití méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Vincentová, Martina
Bakalářská práce je zaměřena na možnosti pěstování a zpracování plodů hlohu peřenoklaného (Crataegus pinnatifida Bunge.) a cicimku datlového (Ziziphus jujuba Mill.). Je zde popsán původ, morfologický popis, pěstování, ekologické nároky, rozmnožování, sklizeň, zdravotní účinky a potravinářské využití těchto ovocných stromů původem z Číny. Také je popsaný tomel japonský (Diospyros kaki Thunb.), hrušeň písečná (Pyrus pyrifolia (Burm.) Nak. 'Hosui'), aktinidie význačná (Actinidia arguta (Siebold & Zuccarini) Planch. ex Miq.), rakytník řešetlákový (Hippophaë rhamnoides L.) a jeřáb obecný (Sorbus aucuparia L. 'Sorbinka'). Ze sklizených plodů byly vyrobeny konzervárenské a jiné výrobky, které byly ohodnoceny při degustaci. Nejlépe hodnocené bylo želé z hlohu a aktinidie, následně marmeláda z cicimku a jeřabiny a kompot z cicimku a hlohu s alkoholem. Na základě hodnocení bylo zjištěno, že všechny produkty byly hodnoceny nadprůměrně. Tyto vysoce hodnocené produkty mají dobré senzorické vlastnosti, významné léčivé účinky a výroba je jednoduchá. Proto jsou možnosti domácí výroby velmi široké.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.