Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Křížová, Iva ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.
Analýza organických příměsí v historických maltových materiálech
Křížová, Iva ; Čabala, Radomír (vedoucí práce) ; Hynek, Radovan (oponent)
- 3 - Abstrakt Úkolem této diplomové práce bylo posoudit možnosti identifikace proteinových a lipidových aditiv, jakými jsou například krev, želatina, tvaroh, sádlo nebo vejce, v modelových vzorcích vápenných malt metodou Ramanovy spektroskopie a plynové chromatografie s hmotnostní detekcí. Podařilo se zjistit, že Ramanovou spektroskopií lze určit přítomnost organických aditiv od řádu jednotek hmotnostního procenta. Pomocí plynové chromatografie lze detekovat lipidové aditivum dokonce již od řádu setin hmotnostního procenta. Proteinová aditiva lze ale touto metodou jednoznačně rozlišit až od řádu jednoho hmotnostního procenta.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.