Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vermikompostování odpadů z výroby vína
Clark, Oskar William ; Innemanová, Petra (vedoucí práce) ; Grasserová, Alena (oponent)
Kompostování je způsob zpracování biologického odpadu s potenciálem pro vysokou návratnost, a to finanční ve formě hodnotných hnojiv, nebo časovou ve formě nenáročného procesu zpracování. Právě v těchto ohledech se jeví vermikompostování jako metoda vhodná pro zpracování odpadů z vinařského průmyslu. Vermikompostování má výhody oproti běžnému kompostování v rychlosti přeměny vstupního materiálu na materiál s požadovanými vlastnostmi hnojiv ale zároveň i materiál, který je biologicky nezávadný. Odpady z výroby vína, z nichž představují největší podíl matoliny a odpadní vody, mají řadu vlastností, které mohou v půdě působit fytotoxicky. Tato práce obsahuje přehled problematiky odpadních materiálů z vinařského průmyslu, rozdíly mezi výrobou červeného vína a bílého vína a vhodností vermikompostování pro zpracování odpadů z vinařství na laboratorní a komerční úrovni. Experimentální část práce zkoumá časovou náročnost přeměny matolin z výroby červeného vína na vermikompostovaný materiál bez vlastností inhibujících rostlinný růst. Experimentální měření závislosti stáří vermikompostu a inhibice klíčivosti ukazují, že vermikompostování postupem času zvyšuje hodnotu pH substrátu a stabilizuje ji. Experiment také dokázal, že má vermikompost na semena statisticky signifikantní stimulační účinek.
Porovnání kvality vajec v závislosti na způsobu krmení
PROCHÁZKOVÁ, Alice
Tématem diplomové práce je Porovnání závislosti kvality vajec na způsobu krmení. Cílem této práce bylo sledovat, zda se změní kvalita slepičích vajec po přidání drcených vinných semen do krmné směsi nosnic. Vinná semena vznikají jako vedlejší produkt při výrobě vína a obsahují velké množství biologicky aktivních látek a vhodných kyselin, které mohou zlepšit konverzi krmiva a současně zlepšit technologické vlastnosti vajec. Zpracováním vinných semen zároveň dochází k efektivnímu využití obtížně likvidovatelných rostlinných zbytků ve vinicích. Pokus probíhal ve 2 pokusných období a do každého období bylo zařazeno 100kusů nosnic, které byly rozděleny do pokusné a kontrolní skupiny. V kontrolní skupině byly nosnice krmeny standardní směsí N2 a v pokusné skupině byl v krmné směsi přídavek 5 hmotnostních procent drcených vinných semen. Vejce byla odebírána denně a jednou za dva týdny proběhla analýza technologických vlastností vajec. Výsledky pokusu ukázaly, že přídavek drcených vinných semen, obsahujících biologicky aktivní látky neměl statisticky významný vliv na kvalitu a vybrané technologické parametry vajec. Jako statisticky významný byl potvrzen pouze vliv na sílu skořápky vajec.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.