Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Geneticky modifikované potraviny
Tuzová, Kristýna
Diplomová práce Geneticky modifikované potraviny pojednává o geneticky modifiko-vaných potravinách v rámci České republiky, Evropské unie (EU) a ve světě. Cílem práce bylo prozkoumat povědomí studentů a široké veřejnosti České republiky a Ra-kouska o geneticky modifikovaných potravinách a přiblížit klady a zápory geneticky modifikovaných potravin. K vyhodnocení současného stavu geneticky modifikovaných potravin byla použita metoda literární rešerše a komparativní metoda. V experimentální části diplomové práce byla využita metoda skupinového brainstormingu a SWOT ana-lýza získaných údajů za účelem stanovení hlavních výhod a nevýhod spojených s geneticky modifikovanými potravinami. Pomocí dotazníkového šetření byly shromáž-děny informace o postoji zájmových skupin ke geneticky modifikovaným potravinám. Z výsledků vyplývá, že informovanost a postoj široké veřejnosti a studentů se liší v rámci České republiky a Rakouska.
Geneticky modifikované organizmy v potravinách
Košíková, Romana
Moje bakalářská práce Geneticky modifikované organismy v potravinách se zabývá přiblížením Geneticky modifikovaných organismů co se týče plodin, živočichů a mikroorganismů a jejich využitím ve světe. Cílem bylo přiblížit pozitiva a negativa spojena s využíváním GMO. V práci je uvedena platná legislativa a označovaní potravin obsahujících GMO.
Geneticky modifikované potraviny a jejich potenciál, rizika a etika
Ševčíková, Miroslava
Diplomová práce se zabývá tématem geneticky upravených plodin a jejich etických souvislostí. V rámci literární rešerše byly shrnuty dosavadní poznatky o transgenních plodinách, příslušných biotechnologiích a mechanizmech samotné modifikace. Následně byly hodnoceny otázky legislativy platné jak pro Českou republiku, tak pro státy Evropské unie. Srovnávací metodou byla vyhodnocena pozitiva a negativa geneticky modifikovaných potravin, na něž navázalo dotazníkové šetření zaměřené na zjištění obecného povědomí obyvatelstva o GMO a jeho vnímaní. Byla stanovena hypotéza, že geneticky modifikované potraviny jsou řešením současné potravinové krize, která byla následně potvrzena, avšak s vážnými výhradami. Z výsledků vyplývá, že GMO jsou i přes své nesporné výhody a potenciál vnímány v ČR a Evropě spíše negativně, až skepticky, vzhledem k nedostatečně průkazným vědeckým výsledkům týkajícím se negativního vlivu těchto potravin na lidské zdraví.
Postoj EU ke geneticky modifikovaným potravinám
PŇÁČKOVÁ, Štěpánka
Bakalářská práce pojednává o postupném procesu přeměny některých rostlin v plodiny a jejich následném šlechtění člověkem až po současný vývoj, pro který je charakteristické genové inženýrství. Manipulace člověka s genetickými kódy organismů má své výhody i možná rizika, které se promítají v postojích k produkci a spotřebě geneticky upravených plodin. V Evropě je tato problematika diskutovaným tématem, přičemž GMO mají jak odpůrce, tak zastánce. Tato skutečnost se odráží v právních předpisech evropské unie, které vymezují přísné podmínky a opatření pro GMO.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.