Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Sledování obsahové hladiny vybrané skupiny mikro a makroprvků v zrnu odrůd krmné pšenice produkované v podniku RABBIT Trhový Štěpánov, a.s.
NERAD, František
Cílem diplomové práce je zhodnocení obsahových parametrů vybrané skupiny makro a mikroprvků v zrnu pšenice seté (Triticum aestivum) v rámci skupiny odrůd (Elixer, Vanessa, Tobak, Bombus) určených pro krmné využití. Hodnoceny byly vzorky zrna získané v rámci pokusu vedeného v rámci podniku Rabbit Trhový Štěpánov a.s. na třech různých stanovištích. Vedle analýzy vybrané skupiny kvalitativních parametrů zrna, byly hodnoceny i výnosové parametry (počet rostlin a klasů na plochu a sklizené množství zrna z jednotky plochy). Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se pšenice, na její význam a využití. Další část literární rešerše se zaměřuje na chemické složení zrna, kvalitu krmné pšenice a na faktory ovlivňují kvalitu krmné pšenice. Nejdůležitější a nejobsáhlejší část literární rešerše je zaměřena na obecné informace týkající se minerálních látek a také jejich významu ve výživě zvířat. Metodika práce zahrnuje představení Holdingu Rabbit Trhový Štěpánov a.s., charakteristiku odrůd a stanovišť, na kterých byl pokus prováděn. Dále samozřejmě obsahuje půdně klimatickou charakteristiku daných stanovišť a metody, které byly využity k získání hodnocených dat. Závěrečná část práce je věnována výsledkům, diskuzi a závěru, ve které se hodnotí a porovnávají dosažené výsledky. Nutno dodat, že data byly získány v rámci uvedeného pokusu v úzké spolupráci s podnikem Rabbit Trhový Štěpánov a.s. a stanovení hladiny vybraných prvků v zrně proběhlo v certifikované laboratoři dle standardizovaných metodik a standardních operačních postupů.
Vliv managementu u krmné a potravinářské pšenice na biodiverzitu epigeických brouků
RYKLÍK, Stanislav
Společenstva epigeických brouků byla studována na dvou stanovištích v jižních Čechách, kde byla zaseta potravinářská a krmná pšenice. Obě stanoviště měla shodný půdní typ i klimatické poměry. Rozdíl v managementu mezi krmnou a potravinářskou pšenicí spočíval v dávkách hnojiv, chemického zásahu v porostu s potravinářskou pšenicí, pěstovanou předplodinou a okolní krajinou. Na potravinářské pšenici bylo použito větších dávek hnojiv ledku (o 50 kg/ha více) a damu (o 50 kg/ha více) a také o jeden chemický zásah více fungicid karben flo stefes. Okolní krajina stanovišť je intenzivně využívána k rostlinné produkci v konvenčním způsobu hospodaření. Na odchyt materiálu byla využita metoda zemních pastí. Celkově bylo určeno 24 druhů - 6 čeledí 245 odchycených exemplářů. Na obou stanovištích dominovala čeleď střevlíkovití (Carabidae). Celkově se ukázalo, že větší druhová diverzita byla v krmné pšenici, i když tento rozdíl byl nepatrný. Za pomoci údajů o ekologii jednotlivých druhů, byl stanoven stupeň antropogenního ovlivnění společenstev epigeických brouků. Stanoviště s krmnou pšenicí bylo méně antropogenně ovlivněno (menší zastoupení druhů tolerantních k činnosti člověka), ovšem opět to byl nepatrný rozdíl.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.