Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Kvalita primární půdní organické hmoty v půdách porostů energetických trav
ČERNÝ, Martin
Jedním z hlavních činitelů určující kvalitu půdy je půdní organická hmota. Její kvalita a obsah ovlivňuje nejen půdní vlastnosti, ale i okolní životní prostředí. Je zdrojem řady prvků a živin důležitých pro půdní organismy a rostliny. Proto je z pohledu zemědělství důležité, aby kvalitní orné půdy disponovaly vysokým obsahem půdní organické hmoty. Metody determinace půdní organické hmoty se stále vyvíjí a upřesňují. Tato diplomová práce využívá jednu z novějších metod určených pro hodnocení kvality primární půdní organické hmoty za použití stanovení rychlostní konstanty k oxidace v půdách energetických trav Festuca arundinacea Scherb. a Phleum pratense L. pěstovaných na experimentálních plochách Fakulty zemědělské a technologické Jihočeské univerzity. Na vzorcích z těchto půd proběhlo hodnocení primární půdní organické hmoty a dalších vlastností. Jako je například kvalita labilních organických frakcí, obsah humusu, stupeň humifikace apod. Po provedení dílčích analýz proběhlo vyhodnocení výsledků. Bylo zjištěno, že kvalita a množství půdní organické hmoty se v průběhu sezóny mění a je rozdílná dle sledovaného travního druhu. Během letního období dosahovala primární půdní organická hmota nejvyšší kvality. Rozdílné bylo i zastoupení primární půdní organické hmoty v půdě během jednotlivých měsíců, především v březnu roku 2021 a 2022. Kdy docházelo k nahromadění nově vzniklé hmoty díky minimálnímu procesu mineralizace během chladnějšího klimatu. Obsah stabilních organických frakcí podporují agrotechnické operace jako například hnojení. Nejvyšší průměrné hodnoty obsahu stabilních organických frakcí byly zjištěny v povrchových vrstvách v hloubce 0-10 cm u hnojených variant porostů. U bojínku v této hloubce činil průměrný obsah stabilních organických frakcí 1,23 % a u kostřavy 1,18 %.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.