Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Způsob rozmnožování a reprodukční zabezpečení diploidních a polyploidních jestřábníků (Hieracium s. str.)
Zdvořák, Pavel ; Mráz, Patrik (vedoucí práce) ; Krahulcová, Anna (oponent)
Způsob reprodukce může výraznou mírou ovlivnit demografii a evoluční úspěch druhu. V případě autonomní nepohlavní tvorby semen jsou apomiktické taxony plně nezávislé od opylovačů a kompatibilních partnerů. U sexuálních taxonů se striktní autoinkompatibilitou je tomu naopak, tzn. potřebují opylovače a kompatibilní partnery pro vznik potomstva. Proto v okrajových populacích a za extrémnějších podmínek s nižší aktivitou opylovačů budou mít apomiktické taxony vyšší úroveň reprodukčního zabezpečení než sexuální taxony. Tato hypotéza byla jen málokdy testována u přírodních populací apomiktických a sexuálních taxonů cévnatých rostlin. V diplomové práci zkoumáme způsob rozmnožování a reprodukční zabezpečení u 52 taxonů rodu Hieracium s. str. (čeleď Asteraceae) v Evropě. Z nich bylo 12 diploidních sexuálně se rozmnožujících taxonů a 42 polyploidních apomikticky se rozmnožujících taxonů. Z těchto taxonů jsme sbírali semena z plně vyvinutých úborů a stanovili jsme potenciální (celkový počet semen v úboru) a realizovaný (procento dobře vyvinutých semen na úbor) seed set. Ploidii potomstva (embrya a semenáčku) a způsob vzniku semen jsme zkoumali za pomoci průtokové cytometrie. Z výsledků vyplývá, že rostliny z diploidních druhů produkovaly semena pouze sexuální cestou. Rostliny triploidních a tetraploidních...
Realtionship between protein content, bread-making quality and wheat endosperm microstructure
Burešová, I. ; Dvořáková, P. ; Hřivna, L. ; Mika, Filip
Microstructure is an organization of structural elements and enables to understand the connections between microstructure – physical properties – food quality. The main composite of the wheat endosperm is starch and the dried endosperm consists of cells filled by the protein and starch grains. The aim of work was to define the relationship between wheat endosperm microstructure, protein content and bread-making quality. Winter wheat cultivars (Triticum aestivum L.) of different bread-making quality were divided into 6 groups in agreement with the visual evaluation of the microstructure. Criteria were coherence, thickness of the protein matrix and immersion of the starch grains into protein matrix. Significantly lower protein content and inferior bread-making was found for endosperm in which the starch grains were not visually recognized, protein matrix was discontinuous, thick and 2D. Conversely the higher protein content and better bread-making quality could be associated with thin protein matrix.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.