Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Charakteristika reprodukčních vlastností hřebců působících v inseminaci
BÚDOVÁ, Alena
Jedním z předpokladů úspěšné inseminace v chovu koní je výběr kvalitních plemenných hřebců, kteří produkují ejakulát v dostatečném množství a v dobré kvalitě. Pro tento účel vznikly metody zabývající se hodnocením kvality ejakulátu. V této diplomové práci byl ejakulát hodnocen počítačovou objektivní metodou CASA, systémem SCA. Sledování kvality ejakulátu bylo provedeno na 11 plemenných hřebcích působících v inseminaci čerstvým spermatem v Zemském hřebčinci v Písku. Celkem bylo hodnoceno 53 vzorků ejakulátu, u kterých se sledoval objem, koncentrace spermií, celková a progresivní motilita a vitalita spermií. Objem ejakulátu u hřebců kolísal od 20 do 127,5 ml. Hodnoty koncentrace spermií se průměrně u jednotlivých hřebců pohybovaly od 104,18 do 384,4 M/ml. Průměrné hodnoty celkové motility se pohybovaly v rozmezí od 51,23 do 89,54 %. Progresivní motilita se u hřebců průměrně pohybovala od 12,99 do 47,12 %. U vitality spermií byly zjištěny průměrné výsledky od 35,16 do 71,21 %. Zjištěné hodnoty odpovídaly Vyhlášce Ministerstva zemědělství, která stanovuje minimální požadavky na kvalitativní ukazatele ejakulátu pro krátkodobou konzervaci. Dále byli hřebci rozděleni do dvou skupin podle věku. První skupina byla tvořena hřebci do 10 let věku, ve druhé skupině byli hřebci starší. U mladších hřebců do 10 let byl zjištěn větší objem ejakulátu a větší koncentrace spermií. Starší hřebci nad 10 let měli vyšší hodnoty celkové i progresivní motility a vitality spermií. Dále byla kvalita ejakulátu hodnocena podle intervalu mezi odběry. Pravidelné odebírání hřebců zlepšuje kvalitu ejakulátu, ale důležitý je interval mezi odběry. Nejlepší hodnoty byly zjištěny u těch vzorků, kde před jejich odebráním byl interval mezi odběry 4 a více dní. Kvalitní byl i ejakulát odebíraný po 3 dnech, nejhorší kvalita ejakulátu byla u vzorků, u kterých byl interval mezi odběry 1-2 dny.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.