Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 294 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv pohybové aktivity dojnic v krmišti na jejich produkci mléka
Caletková, Jitka
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem pohybové aktivity dojnic v krmišti na jejich produkci mléka. Cílem bylo potvrdit či vyvrátit tvrzení, že když má dojnice vyšší četnost návštěvnost u žlabu, měla by mít vyšší denní produkci mléka. Pozorování dojnic probíhalo v podniku ZOD Haná, družstvo se sídlem ve Švábenicích, konkrétně ve středisku VKK Rybníček u 592 dojnic. Pro pozorování byly vybrány dojnice na první laktaci. Pozorování dojnic probíhalo během roku 2021 (jaro, léto a podzim) a 2022 (zima). Každé pozorování během roku obsahovalo 12 pozorování. Dojnice, které byly pozorovány u žlabu, byly zapsány do tabulky a následně byla dohledána jejich mléčná užitkovost, byla také zapsána průměrná denní teplota. Z výsledků vyplývá, že dojnice, u kterých byla zaznamenána vyšší četnost návštěv, konkrétně třikrát a čtyřikrát u žlabu, měly vyšší nádoje.
Porovnání ekonomiky výroby mléka českého strakatého skotu na dvou farmách
Smolíková, Petra
Tato diplomová práce se zabývá porovnáním ekonomiky výroby mléka českého strakaté skotu na dvou farmách. Vyhodnocení probíhalo na základě tříletých dat z daných podniků. Výsledky ukazují, že v chovech je rozdílnost v mléčné užitkovosti a nákladech, které vedou k rozdílnosti zisků. Data byla zpracována pomocí tabulek a grafů, které blíže specifikují ekonomiku krmného dne, výroby mléka, obratu jedné dojnice. Poslední část práce poukazuje na průměrné procentuální rozdělení nákladů výroby podniků. Celkové náklady na krmný den, litr mléka a dojnici tvořila částka v podnicích od 7, 82 Kč do 76 585, 11 Kč v závislosti na sledovaném faktoru a podniku. Hlavní procenta nákladů tvořily výdaje za krmivo a stelivo v průměru 53, 78 %, dále pracovní výlohy 14, 05 % a odpisy krav 13, 22 %. Velikosti podniků byla od 378 do 520 kusů krav, kdy dojivost ve sledovaných letech dosahovala denního nádoje 16, 58 až 24, 32 litrů mléka na dojnici. V závěru jsou formulovány zjištěné výsledky a doporučení pro zlepšení ziskovosti farem.
Faktory ovlivňující welfare dojnic
Zavoralová, Lenka
Bakalářská práce je zpracována na téma faktory ovlivňující welfare dojnic. Jejím cílem bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na etologii dojnic, welfare a na samotné faktory ovlivňující welfare dojnic. V rámci praktické části závěrečné práce byly sledovány dvě stáje jednoho podniku. Všechny údaje k praktické části byly získány v Zemědělském podniku Zderaz. Podnik se zabývá chovem českého strakatého skotu. Ve stájích bylo zaznamenáno chování krav v klidovém období, ale i v době s výskytem rušivých elementů, kdy byla zaznamenána zvýšená aktivita dojnic. Pozorování probíhalo ve staré a nové stáji za účelem porovnání konkrétních stájí. Následným zpracováním výsledků byl zjištěn vyšší počet ležících dojnic v nové stáji v průběhu dne. Sledována byla i doba navyknutí krav na novou paralelní dojírnu. Po uplynutí pěti dní dojnice chodily do dojírny relativně samy. V poslední řadě byly sledovány mastitidy krav. Nejvyšší počet mastitid byl pozorován v létě červenec, srpen 2022.
Evaluace parametrů vnitřního prostředí krav ustájených v odlišných technologických systémech
Vevera, Petr
Tato diplomová práce s názvem „Evaluace parametrů vnitřního prostředí krav ustájených v odlišných technologických systémech“ se věnuje vlivu stájového a chovatelského prostředí na vnitřní prostředí dojených krav. Sledovány byly dvě skupiny krav, které byly ustájeny v odlišných technologických systémech. Ve třech termínech došlo k odběrům krve, která byla následně vyšetřena na: albumin, celkový protein, alkalickou fosfatázu, alaninaminotransferázu, aspartátaminotransferázu, gamaglutamyltransferázu, laktát dehydrogenázu, kreatin kinázu, vápník, anorganický fosfor, hořčík, glukózu, neesterifikované mastné kyseliny, triglyceridy, cholesterol, kreatinin, betahydroxybutyrát, močovinu, laktát a celkovou antioxidační kapacitu. Dále byly sledovány parametry stájového prostředí, kterým byly relativní vlhkost a absolutní teplota. Po statistické analýze získaných dat bylo zjištěno, že technologie ustájení ovlivnila tyto parametry: alaninaminotransferázu, aspartátaminotransferázu, gamaglutamyltransferázu, laktát dehydrogenázu, vápník, anorganický fosfor, glukózu, neesterifikované mastné kyseliny, triglyceridy, cholesterol, kreatinin, betahydroxybutyrát, močovinu a laktát.
Zhodnocení efektivity vyhledávání říjí skotu pomocí systému Ovalert
Janečková, Kateřina
Tato bakalářská práce je zaměřena na reprodukci skotu, konkrétně na detekci říje pomocí různých metod, které mají za cíl včasně říji detekovat. V úvodu literární části jsou k nalezení informace o plodnosti, vlivy, které plodnost ovlivňují a pohlavní dospělost. Souhrnná kapitola fyziologie reprodukce zahrnuje soubor informací o pohlavních orgánech, ovulaci, žlutém tělísku a pohlavním cyklu, včetně jeho hormonálního řízení. Následně je pozornost věnována říji, jejímu vyhledávání a metodám vyhledávání říje. V závěru literární rešerše je zmíněna synchronizace říje, inseminace, reinseminace a reprodukční ukazatelé. Praktická část obsahuje vyhodnocení výsledků reprodukce konkrétního podniku. Jsou sledována dvě období, a to před zavedením systému Ovalert a po jeho zavedení. Následně jsou zhodnoceny náklady na reprodukci. Závěr práce shrnuje uvedené metody detekce říje a hodnotí systém Ovalert.
Vliv změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na užitkovost a BCS dojnic
Konupková, Zora
Diplomová práce se zabývá porovnáním a zhodnocením vlivu změny techniky krmení jadrné krmné směsi ve stáji s robotickým dojením na produkční a metabolické parametry dojnic. Do sledovaných parametrů byly zahrnuty parametry mléčné užitkovosti, BCS a bachorových tekutin. Změna krmné techniky spočívala ve změně procentuálního zastoupení koncentrátu předkládaného v dojicím robotu a jako součást směsné krmné dávky. BCS bylo hodnoceno pomocí pětibodové stupnice s přesností 0,25 bodu a bylo do něj zahrnuto 50 dojnic. Údaje o parametrech mléčné užitkovosti byly získány z kontroly užitkovosti a byly vyhodnoceny u 49 dojnic. Odběr a laboratorní vyšetření bachorových tekutin bylo provedeno od šesti zvířat před změnou krmné techniky a následně od šesti zvířat po změně krmné techniky. U sledovaných parametrů vznikly dvě skupiny statistických souborů – před změnou krmné techniky a po změně krmné techniky, které byly následně podrobeny statistickým analýzám. Po změně techniky krmení se prokázalo statisticky významné zvýšení (p ≤ 0,05) v produkci celkových těkavých mastných kyselin v bachorové tekutině (z 88,33 mmol/l na 107,53 mmol/l). Toto zvýšení bylo dáno především statisticky průkazným zvýšením (p < 0,05) produkce kyseliny propionové (z 15,40 % na 20,65 %) a statisticky průkazným snížením (p ≤ 0,05) produkce kyseliny octové (z 68,43 % na 63,97 %). Při hodnocení vlivu změny techniky krmení na parametry mléčné užitkovosti bylo zjištěno průkazné zvýšení (p < 0,05) obsahu tuku (z 3,96 % na 4,18 %) a průkazné snížení (p < 0,05) obsahu bílkovin (z 3,56 % na 3,50 %) v mléce v prvním měsíci po změně krmné techniky. Rovněž bylo po změně krmné techniky zjištěno statisticky významné zvýšení (p < 0,05) obsahu močoviny v mléce (z 24,98 mg/100 ml na 38,24 mg/100 ml). Také bylo zaznamenáno průkazné zvýšení (p < 0,05) průměrného poměru obsahu tuku a bílkoviny v mléce (z 1,12 na 1,20). Při sledování BCS dojnic se po změně krmné techniky prokázalo statisticky významné zvýšení (p < 0,05) průměrného BCS ve stádě (z 3,39 na 3,67). Při snížení množství přiděleného koncentrátu v dojicím robotu bylo zjištěno statisticky vysoce průkazné (p < 0,001) snížení množství zbytků (z 0,883 kg na 0,203 kg). Zjištěné výsledky dokladují, že změna krmné techniky měla pozitivní vliv na fermentační procesy v bachoru a na vyrovnání výživného stavu stáda.
Vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorků mléka u dojnic českého strakatého skotu v konkrétním chovu
Strnadová, Jitka
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit vlivy působící na kvalitu a složení bazénových vzorku mléka u dojnic českého strakatého skotu. Pozorování probíhalo v rámci jednoho kalendářního roku (leden až prosinec 2022) ve vybraném chovu GenAgro Říčany a.s., kdy jsme odebrali celkem 52 vzorků mléka. Získané vzorky byly analyzovány a spolu s daty z teplotně-vlhkostních čidel (HOBO) seřazeny v programu Microsoft Excel a následně vyhodnoceny v programu STATISTICA 14.0. Nejvyšší počet somatických buněk (SB) v mléce byl v letním období, naopak nejnižší v zimním respektive jarním období (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl v teplotním pásmu na 20,1 °C a nejnižší pak do 0 °C (P < 0,05). Nejvyšší počet SB byl zjištěn v období s nejvyšším průměrným pořadí laktace (P < 0,05). U vlivu fáze laktace bylo zjištěno, že nejvyšší počet SB byl zjištěn u dojnic v období s nejvyšší průměrnou fází laktace (P < 0,05). U ostatních parametrů mléčné užitkovosti nebyly zjištěny průkazné rozdíly (P > 0,05). Za celé sledování byl bod mrznutí ve všech případech v průměru -0,552 °C.
Vliv ročního období a pořadí laktace na kvalitu mleziva holštýnských krav ve vybraném podniku
Slechanová, Marie
Tématem bakalářské práce bylo sledovat vliv ročního období a pořadí laktace na kvalitu mleziva holštýnských krav. Bakalářská práce je rozvržena do několika částí. V literární rešerši se práce zabývá charakteristikou, významem a složením mleziva. V teoretické části jsou popsány vlivy působící na kvalitu mleziva a konzervace mleziva. V praktické části bylo posuzováno mlezivo od dojnic na 1. až 3. a vyšší laktaci v závislosti na ročním období. Z hodnocených ukazatelů byla měřena hustota, cukernatost v jednotkách Brix a zjišťováno procentuální zastoupení tuku, bílkovin a laktózy. Z výsledků je patrné, že se zvyšujícím se pořadím laktace, se zvyšuje kvalita mleziva. Na základě získaných výsledků nebylo jednoznačně prokázáno, že by vliv ročního období měl zásadní vliv na kvalitu mleziva. Naměřené hodnoty ukazatelů byly na sledované farmě v souladu s odbornou literaturou vyšší nebo naopak nižší.
Vliv stájového mikroklimatu a intenzity osvětlení na mléčnou užitkovost a reprodukci holštýnských dojnic ve vybraném chovu
Fábry, Ivan
Tato bakalářská práce se zaměřuje na stájové mikroklima a intenzitu osvětlení a jejich vliv na mléčnou užitkovost a parametry reprodukce skotu. Literární přehled byl zaměřen na parametry mikroklimatu stáje, mléčnou užitkovost a reprodukci skotu a faktory, které je ovlivňují. V praktické části byla vyhodnocena korelace mezi teplotou, intenzitou osvětlení a parametry mléčné užitkovosti (množství a složení mléka) a reprodukce (délka servis periody, procento zabřezávání). Data uvedená v praktické části bakalářské práce pochází z konkrétního podniku ve Zlínském kraji. Teplota a intenzita osvětlení byly měřeny čidlem Minikin RTi/QTi, které bylo umístěno ve vybrané stáji. Data byla průběžně stahována a zpracována matematicko-statistickými metodami, kterými byla vyhodnocena korelace mezi naměřenými daty a parametry mléčné užitkovosti a reprodukce.
Stanovení in vitro stravitelnosti sušiny a organické hmoty směsných krmných dávek s rozdílným zastoupením krmných surovin
Ursová, Lucie
Cílem práce bylo vyhodnotit stravitelnost sušiny a organické hmoty metodou in vitro v směsných krmných dávkách s rozdílným zastoupením komponentů. V literárním přehledu je popsán gastrointestinální trakt přežvýkavců se všemi jeho fyziologickými náležitostmi. Dále byla pozornost věnována faktorům ovlivňujícím stravitelnost krmiva a následným metodám stanovení stravitelnosti. Literární přehled byl zaměřen též na charakteristiku a strukturu směsných krmných dávek (TMR). Rozbory TMR byly stanoveny chemickými metodami a následně statisticky vyhodno-ceny v programu Excel a Statistica. Byl proveden chemický rozbor, stanovena výživná hodnota směsné krmné dávky a obsah makroprvků a mikroprvků. Do hodnocení bylo vybráno 8 TMR s různým zastoupením komponentů, z čehož 6 bylo sestaveno pro vr-chol laktace, jedna pro rozdoj a jedna pro konec laktace. Všechny TMR jsou sestaveny pro dojnice s užitkovostí nad 9 000 l mléka.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 294 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.