Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Nízkosacharidové stravování u DM 2. typu
RUTOVÁ, Hana
Tato práce se věnuje nízkosacharidovému stravování u onemocnění diabetes mellitus 2. typu. Cílem práce je zjistit, zda má nějaký vliv nízkosacharidové stravování v porovnání s dietou diabetickou, doporučovanou většinou lékařů, u pacientů s tímto onemocněním. Teoretická část je věnována stručnému popisu onemocnění diabetes mellitus 2. typu. Jsou uvedeny podmínky vzniku, průběh onemocnění, ale i komplikace, které mohou nastat. Část je také věnována dietní léčbě a dietám, které se v terapii diabetu vyskytují, jedná se o diabetickou dietu a nízkosacharidové stravování. V praktické části je zkoumán vliv zmíněných diet na pacienty s diabetem 2. typu. První část výzkumu probíhala pomocí dotazníkového šetření. Výzkumný soubor tvořilo 56 respondentů (28 z nich se řídilo zásadami nízkosacharidového stravování a 28 zásadami diabetické diety). Dotazník obsahoval 24 otázek, z nichž bylo 16 otázek uzavřených a zbylých 8 s otevřenou odpovědí. Otázky byly zaměřeny na změny, které nastaly při dodržování zvolené diety. Mezi zjišťované údaje patřila například změna tělesné hmotnosti, krevního tlaku nebo komplikací diabetu. V druhé části výzkumu jsou porovnány týdenní jídelníčky od 4 respondentů z každé výzkumné skupiny, celkem tedy od 8 respondentů s onemocněním diabetes mellitus 2. typu. Tyto jídelníčky jsou propočteny v programu "Nutriservis Professional" a následně zhodnoceny. Z výzkumu vyplývá, že nízkosacharidová strava vede v porovnání s diabetickou dietou k výraznějšímu snížení tělesné hmotnosti a krevního tlaku. Při dodržování nízkosacharidové stravy dochází častěji ke snížení dávek, nebo dokonce úplnému vyřazení perorálních antidiabetik. Může vést i k subjektivnímu pocitu zvýšení energie.
Informovanost o zdravém životním stylu pacientů s diagnózou diabetes mellitus
BEČKOVÁ, Věra
Cílem této práce je zmapovat aktuální situaci informovanosti o zdravém životním stylu diabetiků. Zjistit zda jsou informace o zdravém životním stylu pro pacienty dostupné, dostatečně srozumitelné a zda se jimi také řídí. Pro tuto práci jsem stanovila 4 hypotézy: 1. Pacienti s diagnózou diabetes mellitus mají pocit dostatku informací o zdravém životním stylu v rámci své nemoci. 2. Třetina respondentů má pocit, že pro ně informace o zdravém životním stylu v souvislosti s jejich chorobou nejsou dostupné. 3. Třetina respondentů má potíže s porozuměním informací o zdravém životním stylu v souvislosti s jejich chorobou. 4. Více než polovina respondentů se řídí informacemi o zdravém životním stylu v souvislosti s jejich chorobou. Vybranou skupinu osob pro výzkum tvořili pacienti s diagnózou diabetes mellitus. Údaje byly získány pomocí anonymního dotazníku, který byl určen respondentům navštěvujícím dvě diabetologické ambulance ve Znojmě, bez ohledu jejich věk, pohlaví a typ diabetu. Dohromady bylo distribuováno 150 dotazníků. Konečný počet použitých dotazníků pro zpracování dat však tvořil po vyřazení neúplně nebo chybně vyplněných položek 118 dotazníků. Výsledky výzkumu ukázaly, že většina pacientů se cítí být o této problematice dostatečně informována a informace se jim zadají také dostupné, navzdory těmto skutečnostem, se však informacemi, které se týkají zdravého životního stylu plně řídí pouze 22,9% všech respondentů, zbytek si nedokáže poradit se vším, co by měli zvládnout nebo vůbec nedokáže změnit svůj životní styl v souvislosti s radami od profesionálů. Touto prací bych ráda zdůraznila význam informací, které mohou pomoci pacientům s chorobou diabetes mellitus předcházet nepříznivým komplikacím této nemoci, a tím zajistit zlepšení kvality jejich života. K těmto aspektům však musí patřit také zájem nemocného o sebe sama a uvědomění si důležitosti dodržování zásad zdravého životního stylu. Proto považuji šíření informací o zdravém životním stylu diabetiků za velmi důležité, a doufám, že k tomuto účelu poslouží také má bakalářská práce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.