Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Mikrobiologická kvalita masa
Collinsová, Ria
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou mikrobiologické kvality masa. Z chemického hlediska má maso a masné výrobky vysoký obsah vody a dalších látek, které vytváří optimální prostředí pro růst a rozmnožování nežádoucích mikroorganismů. Při nedokonalém zacházení a zpracování masa dojde ke kontaminaci mikroorganismy a tím ke změně senzorických vlastností a postupnému kažení. Rozvoj mikroorganismů je nežádoucí i z hlediska alimentárních onemocnění, které můžou negativně ovlivnit lidský organismus a postihnout jej ve formě salmonelóz, kampylobakterióz apod.. Formou dotazníkového šetření bylo zjištěno, zda jsou lidé obeznámeni s pojmem alimentární onemocnění a možným rizikem, které může nastat s konzumací masa a masných výrobků. Z šetření vyplývá, že o tomto možném riziku jsou více obeznámeni děti základních škol v porovnání s lidmi staršího věku. Součástí práce je navržené doporučení sloužící k zvýšení obeznámenosti na toto téma.
Testování produkční účinnosti vybraných komerčních krmiv pro tržního keříčkovce červenolemého (Clarias gariepinus)
PETR, Miloš
Náplní mé diplomové práce bylo testování šesti druhů krmiv, při třech opakování v recirkulačním systému s biologickým čištěním vody. Testované ryby sumečka afrického (Clarias gariepinus) byly v hmotnosti 200 ? 800 g/ks nasazeny ve shodném počtu do 18 akvárií při objemu 190 l/akvárium. Celý experiment probíhal v 5 dílčích třítýdenních období v intenzivním chovu laboratoře Řízené reprodukce ryb FROV JCU. Průměrná teplota vody během experimentu byla 27 °C. Cílem práce zejména bylo sledování produkční účinnosti testovaných krmiv, rychlost růstu ryb, krmné koeficienty a finanční nákladovost. Následně byla stanovena výtěžnost, organoleptické hodnocení a laboratorně zkoumáno chemické složení masa. Dosažené výsledky produkčních indikátorů vycházely nejpříznivěji u krmiv Haltáp (SGR=0,81 %; RGR=126 %; FCR=1,45), Coppens TROCO SUPREME-22 (SGR=0,73 %; RGR=105 %; FCR=1,19), Coppens TROCO PRIME-18 (SGR=0,68 %; RGR=97 %; FCR=1,26). Nejnižších nákladů na 1 kg přírůstku v průměru bylo zaznamenáno u krmiv Haltáp a Aller Aqua Focus (45 Kč a 46 Kč). V rámci organoleptické analýzy bylo zjištěno kladné a pozitivní hodnocení masa u všech testovaných ryb. Chemické složení masa bylo z hlediska obsahu bílkovin a tuků nejpříznivěji zdokumentováno u maďarského krmiva Haltáp (bílkoviny=19,22 % a tuky=4,85 %).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.