Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 23 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Hodnocení výkrmu kuřat s využitím nášlapných vah
Bendeová, Tereza
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit data, která jsme získali z nášlapné váhy umístěné přímo na hale ve vybraném podniku. Nášlapná váha spolu s teploměrem a vlhkoměrem zaznamenává hmotnost kuřat, počty zvážených kuřat, teplotu, vlhkost a uniformitu. Získaná data o daných turnusech jsou od září roku 2014 až do března roku 2016 od obou typů hybridů. Z výsledků nám vyšlo, že hybrid ROSS 308 byl častěji nad růstovou křivkou, v letních měsících měl lepší přírůstky a nejvyšší uniformitu. Hybrid COBB 500 měl lepší přírůstky v zimním období a jeho uniformita byla vyšší v přechodném a zimním období. Dle korelačního koeficientu se nám potvrdil fakt, že s přibývající hmotností se snižuje počet kuřat na váze. Průměrný úhyn se pohyboval okolo 3 %, výjimku tvořil turnus 6/2015, kdy byl úhyn 4,8 %.
Vliv hladiny vápníku ve směsi pro brojlery na senzorické vlastnosti masa
Zajdová, Lucie
Diplomová práce se zabývá vlivem obsahu vápníku na kvalitu a jakost drůbežího masa. Cílem sledování bylo zjistit, zdali zkrmování vyššími hladinami vápníku má vliv na senzorické vlastnosti prsní a stehenní svaloviny. V krmných dietách u pokusných brojlerů hybridní kombinace ROSS 308 obsahovala krmná směs BR2 rozdílné hladiny vápníku. První dvě skupiny brojlerů byly kontrolní a podávalo se jim krmivo BR2 obsahující v 1 kg 2 g Ca. Třetí a čtvrté pokusné skupině se předkládala krmná směs s 15 Ca g/kg. Na konci experimentu byli pokusní brojleři usmrceni a vzorky určené k senzorickému hodnocení byly uchovány po dobu třiceti dnů při teplotě -40 stupňů Celsia. Pro senzorickou analýzu byly vybrány extrémně odlišné skupiny (2 a 15 g/kg Ca). Ze senzorické analýzy, která byla provedena dvanácti hodnotiteli, vyplývá, že krmné směsi s vyšší hladinou vápníku ve většině parametrů neměly vliv na organoleptické vlastnosti masa. Statistický významný rozdíl (p<0,05) byl stanoven pouze u chuti prsní svaloviny na základě rozdílných hladin vápníku po odstranění vlivu hodnotitele a u nepřítomnosti cizího pachu stehenní svaloviny. Po příjmu vyšší hladiny Ca v krmivu (1,08+-0,04) byla ohodnocena nepřítomnost cizího pachu příznivěji oproti kontrolním vzorkům stehenní svaloviny (0,94+-0,04).
Zařazení pšenice s modrým zabarvením aleuronové vrstvy do krmné dávky brojlerů
Roztočilová, Andrea
Diplomová práce se zabývá vlivem zařazení pšenice s modrým zabarvením aleuronové vrstvy UC66049 do krmné dávky brojlerů. Pokus byl realizován na brojlerových kuřatech Ross 308. Kuřata byla rodzělena po 30 kusech na skupinu kontrolní, která byla krmena kontrolní krmnou směsí obsahující 38,2 % pšenice Vánek a na skupinu pokusnou, která byla krmena pokusnou krmnou směsí obsahující 38,2 % modré pšenice UC66049. Byl sledován vliv modré pšenice na přírůstky hmotnosti, spotřebu krmiva, jatečnou výtěžnost, chemické složení masa, antioxidační aktivitu, biochemické parametry krve a na mikrobiální populaci. Statisticky průkazný rozdíl mezi skupinami byl zjištěn při porovnávání hmotností ve věku kuřat 29 dní a při hodnocení přírůstků v rozmezí 22-29 dní věk. Zkrmování modré pšenice UC66049 nemělo statisticky průkazný vliv na spotřebu krmiva, konverzi krmiva, jatečné ukazatele, antioxidační aktivitu, biochemické parametry krve a mikrobiální populaci.
Vliv zinku ve výživě drůbeže na senzorické vlastnosti masa
Němečková, Šárka
Byl proveden experiment, kde byly zkrmovány rozdílné hladiny zinku pro kohoutky Ross 308. Cílem práce bylo zjistit, zda hodnota 204 mg Zn/kg krmné směsi ovlivní organoleptické vlastnosti prsní a stehenní svaloviny po jejich 30 denním skladování. Ze senzorické analýzy, která byla provedena pomocí skupiny dvanácti hodnotitelů, vyplývá, že vyšší hodnota zinku ve většině parametrů neměla v naší studii statisticky prokazatelný vliv na organoleptické vlastnosti prsní a stehenní svaloviny. Výjimkou byl statisticky významný rozdíl (p < 0,05) po korekci vlivu hodnotitele u parametru vůně u stehenního svalu (Zn 24 mg bylo hodnoceno 1,03 +- 0,02 a Zn 204 mg 0,97 +- 0,02). U prsní svaloviny pokusné skupiny byla relativně nejlépe hodnocena šťavnatost - nadprůměrně o 5 %. U stehenní svaloviny pokusné skupiny byla relativně nejlépe hodnocena také šťavnatost - nadprůměrně o 10 %.
Vliv různých dávek a forem minerálních látek v dietě brojlerů na biochemický profil krve
Zającová, Karolína
Tato diplomová práce se zabývá studiem vlivu přídavku různých dávek, příp. forem vápníku a zinku do krmných směsí pro brojlerová kuřata. Cílem bylo zjistit, jaký vliv mají odlišné dávky či formy těchto minerálních látek na koncentraci vápníku a zinku v krvi kuřat. Do experimentů byla použita brojlerová kuřata Ross 308. Vápník a zinek byly dodávány do krmné směsi ve formě uhličitanu vápenatého, oxidu zinečnatého či organicky vázaného zinku. Bazální dieta kontrolní skupiny obsahovala 2 g vápníku. Třem skupinám byly zkrmovány různé dávky uhličitanu vápenatého (6 g, 9 g, 15 g/kg krmné směsi). Čtyřem skupinám byl zkrmován přídavek oxidu zinečnatého v dávkách 20 mg, 40 mg, 120 mg a 180 mg/kg krmné směsi. V dalším experimentu byl zkrmován zinek v různých formách a různém množství, aby byl porovnán efekt zkrmování organicky vázaného zinku. Po ukončení pokusu byly při porážení odebrány vzorky krve a v nich stanoveny koncentrace studovaných prvků. Statisticky průkazné rozdíly v koncentracích Ca v krvi jsme prokázali mezi kontrolní skupinou (s obsahem Ca v krmné směsi 2 g/kg) a skupinami zvířat, kterým jsme vápník navýšily (na 6 až 15 g/kg krmné směsi). Experimentální skupiny však mezi sebou průkazné rozdíly neměly. Bylo zjištěno, že zvyšující se množství Ca v krmivu negativně ovlivňuje koncentraci hořčíku v krvi. U experimentu s dotací zinku jsme zjistili průkazné rozdíly vždy jen mezi kontrolní skupinou a skupinami experimentálními. Při nižších dávkách Ca (méně než 9 g Ca/kg) i Zn (méně než 180 g Zn/kg) v krmné směsi byl prokázán průkazný korelační vztah mezi koncentrací Ca i Zn v krmné dávce a krvi.
Možnosti ovlivnění emise amoniaku v chovech zvířat
Škarková, Miroslava
Produkce amoniaku spojená s chovem zvířat je významná nejen z pohledu mikroklimatu stájových objektů, ale i z pohledu jeho působení na životní prostředí a zástavbu nacházející se v blízkosti farem. Pro omezení produkce amoniaku a tím omezení negativního působení na zvířata jsou uplatňovány různé přístupy. Často se na výsledném účinku opatření podílí celá řada faktorů, což vyžaduje speciální technologická vybavení. Byl navržen postup pro hodnocení vazebné schopnosti amoniaku jílovými minerály. Byla zjištěna rychlejší účinnost jílových minerálů s menší frakcí oproti větším frakcím. Menší frakce je ale spojena s vyšší prašností, která se stává limitujícím faktorem. Aplikace biotechnologických preparátů ve stájích pro výkrm kuřat ukázaly, že lze využit nízkotlaké rozmlžovací zařízení nejen pro úpravu relativní vlhkosti vzduchu, ale i pro aplikaci biopreparátů, které snižují množství amoniaku ve stáji. Vysokotlaké nebo nízkotlaké rozmlžování biotechnologických preparátů bylo testováno v chovu prasat a drůbeže. Tato rozmlžovací zařízení mohou být nástrojem pro snížení teploty ve stáji. Při rozmlžování preparátu pro eliminaci amoniaku je důležitá nejen dávka a koncentrace využívaného prostředku, ale i časový interval aplikace preparátu a umístění trysek v prostoru stáje. Systém lze doporučit do kvalitně izolovaných stájí, kde lze krátkodobě očekávat více než 50 % snížení amoniaku ve stájovém vzduchu. Na základě výsledků měření účinnosti biologické pračky vzduchu v chovu prasat lze konstatovat, že doba náběhu zařízení je odvislá od osazení aktivních povrchů mikroorganismy a může trvat v závislosti na mikroklimatických parametrech déle než 3 měsíce. Biologická pračka vzduchu je citlivá na vyrovnanosti podmínek prostředí, které by měly být neměnné. Při výměně vody určené pro cirkulaci v pračce vzduchu a zajištění její účinnosti je doporučeno měnit pouze jednu třetinu oproti jedné polovině, kterou doporučuje výrobce. Biologická pračka vzduchu napomáhá významnému zlepšení kvality vzduchu v okolí stájí. Mimo to se eliminují ztráty dusíku, které jsou využity pro hnojení rostlin ve formě amoniakální vody, která je vypouštěna do kejdy.
Hodnocení užitkových vlastností potomstva brojlerových slepic
MASÁROVÁ, Anna
V diplomové práci byla hodnocena užitkovost hybridů kuřat Ross 308, Cobb 500 a Hubbard F15. Odchov kuřat probíhal do věku 22 týdnů a chov nosnic do věku 62 týdnů. Následovaly výkrmové testy potomstva do věku 35 a 42 dní. Na konci odchovu dosáhl nejvyšší hmotnost hybrid Ross 308. V odchovu vykázal nejnižší spotřebu krmné směsi na den a nejnižší úhyn hybrid Hubbard F15. Nejvyšší počet vylíhnutých kuřat na 1 nosnici (137,2 ks), nejnižší spotřeba krmné směsi na den (149,4 g) a nejvyšší oplozenost násadových vajec (93,2 %) byly zjištěny u hybrida Hubbard F15. Nejvyšší hmotnost násadových vajec a živá hmotnost na konci snášky (kohouti 5 029 g, slepičky 4 310 g) byly u hybrida Ross 308. Ve výkrmu do 35 dní vykázali nejvyšší živou hmotnost kohoutci hybrida Cobb 500 (2 397 g) a slepičky hybrida Hubbard F15 (2 145 g). Nejvyšší hmotnost prsní svaloviny byla u hybrida Cobb 500 (516,9 g) a stehenní svaloviny u hybrida Hubbard F15 (511,9 g). Nejvyšší jatečná výtěžnost byla u hybrida Cobb 500 (76,30 %). U prodlouženého výkrmu do 42 dní měli nejvyšší živou hmotnost kohoutci Ross 308 (3 096 g) a slepičky Cobb 500 a Hubbard F15 (2 688 g a 2 682 g). Nejvyšší hmotnost prsní svaloviny byla zjištěna u hybrida Ross 308 (697,0 g) a stehenní svaloviny u hybrida Hubbard F15 (707, 6 g). Nejvyšší jatečná výtěžnost byla vykázána u hybrida Hubbard F15 (78,0 %).
Senzorická jakost drůbežího masa v závislosti na krmivu
Lexová, Eliška
Diplomová práce pojednává o senzorických vlastnostech drůbežího masa v závislosti na krmivu. Práce je zaměřena na význam a kvalitu svaloviny brojlerů a popisuje jaký má složení krmiva vliv na senzorickou jakost. Byly hodnoceny vzorky brojlerů (prsní a stehenní svalovina) od čtyř různých chovatelů (A, B, C, D) odebraných v třech různých termínech. Maso bylo hodnoceno z hlediska vůně, barvy, vláknitosti, křehkosti, šťavnatosti, žvýkatelnosti a chutě. Senzorickým hodnocením se posuzovaly rozdíly sledovaných deskriptorů mezi jednotlivými chovateli způsobené vlivem krmiva. Z celkového hodnocení prsní svaloviny měl průkazně (p < 0,05) nejlepší výsledky ve třech sledovaných parametrech (barva, žvýkatelnost a chuť) chovatel D. Stehenní svalovina byla průkazně nejlépe ohodnocena (p < 0,05) ve čtyřech parametrech (křehkost, šťavnatost, žvýkatelnost, chuť) u chovatele A. Následně byly posuzovány vzorky svaloviny třech odběrů zvlášť, v rámci jednotlivých chovatelů. U většiny vzorků svaloviny nebyly zjištěny žádné statisticky průkazné (p > 0,05) senzorické změny způsobené krmnou směsí. U některých vzorků svaloviny z jednotlivých odběrů byl zaznamenán statisticky průkazný (p < 0,05) rozdíl, ale protože brojleři, v rámci jednoho chovatele, byli krmeni stejným krmivem, senzorické změny mohly být způsobené jinými faktory než složením krmné směsi.
Hodnocení výkrmu kuřat s využitím nášlapných vah
Bendeová, Tereza
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit data, která jsme získali z nášlapné váhy umístěné přímo na hale ve vybraném podniku. Nášlapná váha spolu s teploměrem a vlhkoměrem zaznamenává hmotnost kuřat, počty zvážených kuřat, teplotu, vlhkost a uniformitu. Získaná data o daných turnusech jsou od září roku 2014 až do března roku 2016 od obou typů hybridů. Z výsledků nám vyšlo, že hybrid ROSS 308 byl častěji nad růstovou křivkou, v letních měsících měl lepší přírůstky a nejvyšší uniformitu. Hybrid COBB 500 měl lepší přírůstky v zimním období a jeho uniformita byla vyšší v přechodném a zimním období. Dle korelačního koeficientu se nám potvrdil fakt, že s přibývající hmotností se snižuje počet kuřat na váze. Průměrný úhyn se pohyboval okolo 3 %, výjimku tvořil turnus 6/2015, kdy byl úhyn 4,8 %.
Vliv krmiva na senzorickou jakost brojlerových kuřat
Vybíralová, Renata
Tématem bakalářské práce je hodnocení vlivu krmiva na senzorickou jakost brojlerových kuřat. Cílem práce je zaznamenat, jak senzorická jakost brojlerových kuřat závisí na složkách krmiva. Práce je literární rešerší, která začíná přehledem o chovu kuřat, spotřebou kuřecího masa a konzumací vajec v ČR a charakteristikou drůbežího masa. Další kapitoly specifikují šlechtění a výkrm brojlerů, konkrétní vliv obohacených krmiv na senzorické vlastnosti masa a senzorickou analýzu. V práci jsou zahrnuty informace kapitoly o brojlerech, kteří se nejčastěji vyskytují v ČR, kterými jsou Cobb 500, Ross 308 a Hubbard FLEX. Závěrečná část je orientována na senzorickou analýzu, metody využívané při senzorické analýze, podmínky a sledované deskriptory.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 23 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.