Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 4 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ohýbání borového dřeva
Juračka, Jaroslav
Tato bakalářská práce se zabývá ohýbáním Borovice lesní. Důležitý je samotný výběr materiálu, aby byl bez vad a s maximální rovností vláken. Dřevo jsme máčeli a poté napařili. Napařené dřevo jsme ručně ohýbali pomocí pásnice a tvárnice do třech druhů poloměrů. Pomocí tohoto experimentu jsme zjistili ohýbatelnost borovice. A zmapovali jsme tvořící se vady při ohýbání.
Studium teplotně vlhkostních procesů v konstrukcích moderních dřevostaveb
Dohnal, Jakub ; Hradil, Petr (oponent) ; Straka,, Bohumil (oponent) ; Pěnčík, Jan (vedoucí práce)
V konstrukcích pozemních staveb se velmi často používá dřevo jako stavební materiál, popř. jej lze použít i pro doplňkové konstrukce např. jako obklad, stínící prvky, atd. Nejčastějšími zástupci dřevin, které se nachází v biotopu České republiky je smrk ztepilý (Picea abies L.) a borovice lesní (Pinus sylvestris L.). Dřevo jako stavební materiál je oblíbený jak u architektů, tak i u investorů, kteří si přejí žít ve zdravém a ekologickém prostředí. Dřevěné konstrukce jsou oblíbené i u statiků pro svoje dobré mechanické vlastnosti a nízké hmotnosti, která je však závislá na vlhkosti. Vlastnosti dřeva jsou v každém přirozeném směru rozdílné a je potřeba s tím už v počátku návrhu konstrukce uvažovat. Cílem disertační práce je přispět k popisu chování mechanických charakteristik dřeva při změnách vlhkostních poměrů ve struktuře dřeva. V práci byly pro dosažení cílů použity různé experimentální zkoušky a numerické modelování. Experimentální zkoušky ověřovaly vybrané mechanické vlastnosti při různých vlhkostech vzorků vybraných dřevin. Získané hodnoty byly následně porovnávány s hodnotami dostupnými v odborné a vědecké literatuře, aby mohly tyto hodnoty být následně použity jako vstupní hodnoty do numerických výpočtů. Díky závěrům disertační práce dojde ke zpřesnění výpočtů a dalších analýz.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.