Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Výrobní cena medu u zájmových a profesních chovatelů
Chalupa, Vojtěch
Bakalářská práce se zabývá porovnáním průměrné ceny medu u zájmového a profesního chovatele na území ČR za období deseti let se započítáním všech aspektů nákladů, které profesní a zájmový chovatel, dále SUB1 a SUB2, musí zpracovat. Jejich následným porovnáním a přepočítáním bodu zvratu v případě, že chovatel nedosahuje ziskovosti. V úvodu práce jsou uvedeny základní informace, které obeznámí čtenáře se základním rozdělením SUB1, SUB2 a se základními informacemi týkajících se včelstva a medu. Nadcházející části práce se zabývají základním popisem fungování včel, složení a kvality medu, falšováním medu, stavu trhu s medem a popisem SUB1 a SUB2 a jejich činností. Dále jsou výsledky hospodaření SUB1 a SUB2 porovnány a vyhodnoceny. Cílem práce bylo za pomocí porovnaných výsledků posoudit výnosnost a výhodnost jednotlivé hospodářské činnosti kdy je výsledným produktem, pouze med. Dochází k detailnímu porovnání nákladů za účelem zjištění co nejpřesněji se blížící průměrné nákladové ceně 1 kilogramu medu.
Vliv ročníku na produkci medu v různých nadmořských výškách
BAHELKOVÁ, Petra
Cílem práce je v rámci zvoleného výběrového souboru včelstev, sestávajícího z dílčích souborů v různých nadmořských výškách analyzovat vliv ročníku, nadmořské výšky a jejich interakcí na produkci medu a navrhnout možnost využití získaných poznatků. Pro sledování v letech 2002{--}2006 bylo vybráno pět lokalit lišících se nadmořskou výškou (472 {--} 650 m). Interakce nadmořské výšky a ročníku se projevila jako rozhodující faktor, který determinuje produkci medu na včelstvo z 89,77%. Se vzrůstem nadmořské výšky o 100m se snižuje produkce medu o 5 kg na jedno včelstvo. Z provedených analýz vyplývá, že výrazněji než přímý vliv jednotlivých faktorů (nadmořské výška, ročník) působí na výši produkce medu jejich vzájemná interakce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.