Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv dusíkatých látek v kultivačním médiu na aktivitu fosfoenolpyruvátkarboxylasy a metabolicky souvisejících enzymů v rostlinách tabáku
Garčeková, Květa ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Synková, Helena (oponent)
In Czech - ABSTRAKT Metabolismus rostlin pěstovaných v kultivačním médiu je ovlivněn jeho složením a také přístupem CO2. V tomto projektu byl sledován vliv kultivačního média na aktivitu fosfoenolpyruvátkarboxylasy (PEPC, EC 4.1.1.31), NADP-dependentní malátdehydrogenasy (oxalacetát dekarboxylační) (NADP-ME, EC 1.1.1.40), pyruvát, fosfátdikinasy (PPDK, EC 2.7.9.1) a enzymů metabolismu dusíku: nitrátreduktasy (NR, EC 1.7.1.1), glutaminsynthetasy (GS, EC 6.3.1.2), glutamátsynthasy (GOGAT, EC 1.4.1.13) a glutamátdehydrogenasy (GDH, EC 1.4.1.2). Rostliny tabáku Nicotiana tabacum L., cv. Petit Havana SR1, byly pěstované in vitro v kultivačních nádobkách opatřených filtrem, který zajistil limitovaný přístup CO2. Kultivačním médiem byl modifikovaný Murashige-Skoogův agar s přítomností či bez přítomnosti 1,5% sacharosy jako dodatečného zdroje uhlíku a se sníženým množstvím zdroje fosfátů, amonných iontů, dusičnanů, nebo s přidaným kaseinem. Sacharosa v kultivačním médiu znamenala vyšší aktivitu PEPC než v rostlinách pěstovaných bez sacharosy. Snížená koncentrace fosfátů, nitrátů, amonných iontů nebo přítomnost kaseinu jako výhradního zdroje dusíku v kultivačním médiu však způsobila snížení aktivity PEPC v listech i kořenech rostlin tabáku. Za těchto podmínek poklesla i aktivita NADP-ME a aktivity enzymů metabolismu...
Jak rostlinám chutná proteinová strava
Zronková, Veronika
Dusík je jedním z nejvíce zastoupených prvků v živých organismech. Na rozdíl od ostatních klíčových prvků je jeho anorganický zdroj omezen, a z tohoto důvodu musí být co nejvíce zásob dusíku recyklováno z dusíkatých sloučenin (včetně proteinů), které byly využity jinými organismy. Tato práce Jak rostlinám chutná proteinová strava stručně shrnuje mechanismus asimilace dusíku a diskutuje o alternativních zdrojích dusíku pro rostliny. Experimentální část poskytuje důkaz o tom, že intaktní proteiny v kultivačním médiu zpomalují růst kořenů, a že součástí této odpovědi je cytokininová signalizační dráha. Aby bylo možné sledovat a pomoci objasnit tento mechanismus, bylo testováno využití proteomické analýzy rostlinného sekretu.Celkem bylo detekováno více než 300 proteinů v hydroponické kultuře Nicotiana tabacum a více než jedna třetina z nich byly ovlivněny vlivem cytokininů.
Vliv dusíkatých látek v kultivačním médiu na aktivitu fosfoenolpyruvátkarboxylasy a metabolicky souvisejících enzymů v rostlinách tabáku
Garčeková, Květa ; Ryšlavá, Helena (vedoucí práce) ; Synková, Helena (oponent)
In Czech - ABSTRAKT Metabolismus rostlin pěstovaných v kultivačním médiu je ovlivněn jeho složením a také přístupem CO2. V tomto projektu byl sledován vliv kultivačního média na aktivitu fosfoenolpyruvátkarboxylasy (PEPC, EC 4.1.1.31), NADP-dependentní malátdehydrogenasy (oxalacetát dekarboxylační) (NADP-ME, EC 1.1.1.40), pyruvát, fosfátdikinasy (PPDK, EC 2.7.9.1) a enzymů metabolismu dusíku: nitrátreduktasy (NR, EC 1.7.1.1), glutaminsynthetasy (GS, EC 6.3.1.2), glutamátsynthasy (GOGAT, EC 1.4.1.13) a glutamátdehydrogenasy (GDH, EC 1.4.1.2). Rostliny tabáku Nicotiana tabacum L., cv. Petit Havana SR1, byly pěstované in vitro v kultivačních nádobkách opatřených filtrem, který zajistil limitovaný přístup CO2. Kultivačním médiem byl modifikovaný Murashige-Skoogův agar s přítomností či bez přítomnosti 1,5% sacharosy jako dodatečného zdroje uhlíku a se sníženým množstvím zdroje fosfátů, amonných iontů, dusičnanů, nebo s přidaným kaseinem. Sacharosa v kultivačním médiu znamenala vyšší aktivitu PEPC než v rostlinách pěstovaných bez sacharosy. Snížená koncentrace fosfátů, nitrátů, amonných iontů nebo přítomnost kaseinu jako výhradního zdroje dusíku v kultivačním médiu však způsobila snížení aktivity PEPC v listech i kořenech rostlin tabáku. Za těchto podmínek poklesla i aktivita NADP-ME a aktivity enzymů metabolismu...

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.