Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití metody 3D tisku pro výrobu sýrových analogů
Dočkal, Martin
Náplní této práce je shrnutí informací o technologii 3D tisku a možnostech jejího využití v potravinářství. Dále práce zahrnuje informace o náhražkách sýrů nesoucích souhrnný název sýrové analogy, u kterých jsou popsány jejich typy, postupy výroby a vlastnosti. Nejdůležitější část práce pojednává o propojení těchto dvou odvětví neboli o využití technologie 3D tisku při výrobě sýrových analogů. Jsou popsány jejich vlastnosti a chování při 3D tisku, jejich sen-zorické vlastnosti a možnosti úprav k dosažení lepších výsledků. Pro kvalitnější výrobu a tes-tování 3D tisku sýrových analogů by byla potřeba optimalizace softwaru 3D tiskáren. Z metod 3D tisku, vzhledem k využitelnosti v potravinářství, je nejslibnější metodou extruze materiálu, naopak metoda kontinuálního tryskového nanášení materiálu se prokázala jako nevhodná pro využití v potravinářství. Sýrové analogy vytvořené pomocí technologie 3D tisku byly na-příč studiemi hodnoceny jako analogy s dobrou konzistencí a soudržností. Dále bylo zjištěno, že použití povrchově aktivních biopolymerů podporuje stabilitu výrobku a zabraňuje separaci fází původně heterogenní směsi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.