Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Koření z čeledi miříkovitých a jejich využití v potravinářském průmyslu
Halodová, Tereza
Tato diplomová práce s názvem Koření z čeledi miříkovitých a jejich využití v potravi-nářském průmyslu se zabývá charakteristikou léčivých, aromatických a kořeninových rostlin, legislativou týkající se koření, obsahovými látkami rostlin a využitím těchto rost-lin, zejména silic v potravinářství. V rámci práce jsou uvedeny metody extrakce silic z rostlinných materiálů a také normy pro stanovení obsahu silic. Je popsána čeleď miří-kovité, která obsahuje významné rostlinné druhy používané zejména jako koření a vy-brané druhy z této čeledi jako jsou anýz vonný, fenykl obecný, kmín kořenný, kopr vonný a koriandr setý, byly v praktické části analyzovány a porovnávány. V těchto druzích ko-ření, získaných od čtyř zpracovatelů, byl metodou destilace vodní parou dle normy Čes-kého lékopisu (2017) stanoven obsah silic. Dosažené výsledky obsahu silic se pohybo-valy v rozmezí 0,66 ml/100 g – 5,26 ml/100 g.
Chromatografická analýza rostlin a produktů spojených s výrobou absinthu a testování odpadů z výroby jako možného zdroje biopesticidů
BEDNÁŘ, Jan
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rostlin tradičně používaných při výrobě absinthu: Pimpinella anisum, Foeniculum vulgare a Artemisia absinthium. Pomocí ověřených GC/MS metod byl zkoumán obsah těkavých látek v esenciálních olejích a sušených rostlinách dostupných na našem trhu. Dalším cílem bylo stanovení obsahu t-anetholu a ß-thujonu v průběhu destilace absinthu v laboratorním a průmyslovém měřítku. Posledním cílem bylo otestování destilačních zbytků pro možný pesticidní potenciál na larvách Spodoptera littoralis v laboratořích VÚRV.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.