Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Doplňky stravy ve výživě sportovců
BOČAN, David
Práce se zabývá doplňky stravy a jejich užívání u amatérských a profesionálních sportovců. Teoretická část je v 1. části věnována doplňkům stravy a jejich legislativě, formám a dělení. Do 2. části byly vybrány látky, které jsou jako doplňky u sportovců využívané a dále rozebrány z hlediska funkce a účinků na organismus sportovce. V rámci obecných informací byla ve 3. části sepsána i rizika týkající se užívání doplňků stravy vlivem špatného dávkování či kombinací a otázka dopingu. Výzkum probíhal formou dotazníkového šetření mezi profesionálními a amatérskými sportovci. Dotazník byl vytvořen na serveru google.cz a distribuován jak v elektronické formě, tak tištěný. Respondenti byli vyhledáváni několika způsoby. Byly využity osobní sportovní kontakty a zasílání dotazníků do různých sport. klubů. Výzkumu se zúčastnilo 166 respondentů, z nichž 83 bylo amatérských a 83 profesionálních. K vyhodnocení dotazníků byly použity základní statistické testy - kontingenční tabulky a chí-kvadrát test. Ke zpracování výsledků byl použit program Microsoft Excel 2013. Kromě cíle zmapovat užívání doplňků stravy u sportovců byly vyřčeny i dvě hypotézy. První hypotéza zní, že existují statisticky významné rozdíly ve znalostech doplňků stravy u amatérských a profesionálních sportovců. Druhá hypotéza je, že existují statisticky významné rozdíly v užívání doplňků stravy u obou skupin sportujících. První hypotéza byla zamítnuta. Neexistují stat. významné rozdíly ve znalostech doplňků stravy mezi oběma skupinami. Druhá hypotéza byla řešena zvlášť pro čtyři období sportování pro období přípravy před fyzickou aktivitou a po zátěži a pro období sezóny, opět před fyzickou aktivitou a po zátěži. V obdobích přípravy před fyzickou aktivitou i po zátěži a v sezóně po zátěži existují stat. významné rozdíly v užívání doplňků stravy, hypotéza byla potvrzena. V sezóně před fyzickou aktivitou byla hypotéza zamítnuta. V tomto období neexistuje statisticky významný rozdíl v užívání doplňků stravy u amatérských a profesionálních sportovců. Dále byli sportovci dotazováni, odkud se o doplňcích stravy dozvěděli. Nejvíce informací získaly obě skupiny od spoluhráčů/kolegů. Dále byly zjišťovány vlivy různých faktorů při nákupu doplňků stravy na škále bodů 0 (nejméně)-10 (nejvíce ovlivňující). Cena je faktor, který sportovce spíše ovlivňuje, více však amatérské sportovce. Kvalita má velký vliv na obě skupiny sportujících. Země původu je faktor, který má u amatérských sportovců největší pík na bodu 0, čili že je ovlivňuje minimálně. Profesionální sportovci jej hodnotí jako spíše ovlivňující. Značka je faktor obě skupiny spíše ovlivňující. Obal (etiketa) vliv na sportovce spíše nemá, ve větší míře na amatérské sportovce. Doporučení známých a předchozí zkušenost jsou faktory důležité pro obě skupiny sportovců. Vliv zvyku není jednoznačný, téměř všechny body jsou zastoupeny stejným poměrem hlasů. Sleva a reklama jsou faktory, které vliv na sportovce spíše nemají. Vliv odborných fór a recenzí na amatérské sportovce není jednoznačný, profesionálové volili nejvíce střední hodnoty. Nejčastější důvody užívání doplňků stravy jsou u obou skupin regenerace, zdroj energie, doplnění vitaminů a kloubní výživa. Měsíčně investují do nákupu doplňků stravy méně amatéři (do 500 Kč), profesionálové pak většinou do 500 nebo 1000 Kč. Nejpreferovanějšími formami doplňků jsou tablety, prášek, kapsle a tekuté včetně nápojů. Tyčinky a gely jsou více užívány profesionálními sportovci. Většina sportujících také užívá doplňky přesně nebo spíše podle doporučení. Nejčastějším místem nákupu jsou pro profesionály specializované prodejny a pro obě skupiny též internet. Práce by mohla sloužit jako informační zdroj pro sportovce při objasnění, které doplňky stravy by měli užívat v závislosti na tom, čeho chtějí dosáhnout. Také by mohla být využita jako studijní materiál pro obory zabývajícími se výživou či sportem.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.