Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv kvasinkové kultury na aromatický profil bílých vín
Fráňová, Anna
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu kvasinkové kultury na aromatický profil bílých vín. V první části práce se v rámci literárního přehledu seznámíme s vinařskými kvasinkami a jejími druhy. Zaměříme se na možnosti rozmnožování a přiblížíme si růstovou křivku, která zobrazuje rychlost a intenzitu množení kvasinek. Popíšeme si průběh alkoholového kvašení a určíme rozdíl mezi spontánní fermentací a řízeným kvašením, při němž se využívají preparáty aktivních suchých vinných kvasinek. Volně přejdeme do druhé části literární rešerše, kde se zaměříme na aroma vína, popíšeme si aromatické látky, především typické pro odrůdu Veltlínské zelené. V úvodu experimentální části nalezneme kusý popis odrůdy Veltlínské zelené, se kterou jsme v rámci pokusu pracovali a nastíníme si lokalitu původu hroznů. Naskýtá se nám náhled na přehledný diagram popisující průběh pokusu, následuje rozbor analytických parametrů moštu a popis průběhu fermentace u dílčích variant. Ve výsledkové části práce nalézáme jak analytické rozbory výsledných vín na spektofotometrické bázi přístrojů ALPHA a MIURA, tak i výsledek senzorického hodnocení komise sedmi degustátorů. V závěru práce jsou výsledky porovnány v rámci diskuze a vyvozené závěry uvedená v kapitole závěr.
Veltlínské zelené a jeho variabilita ve Znojemské vinařské podoblasti
Jíra, Filip
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem půdních a klimatických podmínek na Veltlínské zelené. Dále zkoumá jeho variabilita ve znojemské vinařské podoblasti, jakožto nejmenší podoblasti na Moravě. Základním úkolem práce je zmapovat Znojemskou vinařskou podoblast z hlediska klimatických, geologických a půdních podmínek, dále uvést významné pěstitele révy a výrobce vína. V praktické části bakalářské práce byla provedena senzorická a základní chemická analýza vín odrůdy Veltlínské zelené, ročníku 2017, která jsou zároveň zařazena do apelačního systému VOC Znojmo. Získané poznatky jsou v práci zhodnoceny a podrobně popsány.
Historické a krajové odrůdy jižní Moravy
Muchová, Eva
Cílem bakalářské práce Historické a krajové odrůdy jižní Moravy bylo zpracovat dostupné materiály o révě vinné a jejích odrůdách pěstovaných na našem území v minulosti a vymezit pojem krajová odrůda. Přihlédnuto bylo především na jižní část Znojemské vinařské podoblasti. Byly popsány dějiny jihomoravského vinohradnictví a vinařství od počátků, přes dobu obnovy vinic po ataku chorob a válečných událostech nejen 20. století, léta kolektivizace a centrálního plánování, až po současnost. Dále byly podrobněji popsány historické a krajové odrůdy Znojemské vinařské podoblasti, především odrůdy Veltlínské. Byla zmíněna také historie pěstování révy vinné na Znojemsku.
Vliv mikroflóry na senzorické vlastnosti vína
Petrášová, Ludmila ; Vítová, Eva (oponent) ; Vránová, Dana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem mikroflóry na senzorické vlastnosti vína. Teoretická část informuje o botanickém popisu hroznů vína Veltlínské zelené, dále o jeho složení, o technologii zpracování bílého vína a o vlivu kvasinek na aromatický profil vína. V další části popisuje metodu stanovení aromaticky aktivních látek pomocí plynové chromatografie v kombinaci s mikroextrakcí tuhou fází (SPME-GC). Cílem experimentální části bylo proměřit vzorky 4 různých moštů odrůdy Veltlínské zelené během kvasného procesu a porovnat aromatické látky u moštů, ve kterých byla využita autochtonní kvasinka s látkami, které byly identifikovány v moštu s aplikací spontánního kvašení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.