Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 61 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv alternativních forem stravování na udržitelný rozvoj kulturní krajiny
Filová, Kristýna
Tato diplomová práce se zabývá vlivy alternativních forem stravování na udržitelný rozvoj kulturní krajiny. Literární rešerše zahrnuje terminologii související s problematikou udržitelného rozvoje, ale i přehled možných typů stravování, včetně jejich vývoje a historie alternativních forem stravování až po současnost. Následuje srovnání alternativních forem stravování v Evropě a ve světě. V práci byly použity metody rešeršního šetření, dotazníkového šetření, srovnávací metody a SWOT analýzy. V praktické části práce byly vyhodnoceny výsledky aplikace výše uvedených metod, včetně srovnání a vyhodnocení odlišných postojů u konzumentů masa a jedinců, kteří se stravují alternativním způsobem. Z výsledků vyplývá, že větší environmentální zatížení vykazují konzumenti masa. Ve výsledcích bylo také potvrzeno, že se obě skupiny respondentů snaží snižovat negativní dopady na životní prostředí a přispět tak k udržitelnosti životního prostředí i krajiny pro budoucí generace.
Environmentální aspekty alternativních forem stravování v mezinárodním kontextu
Nováková, Ester
Tato bakalářská práce se zabývá rozdíly mezi veganskou a živočišnou stravou vzhledem k otázce životního prostředí. Literární rešerše popisuje především environmentální dopady při zpracování živočišných produktů a hlavní důvody lidí pro přechod na alternativní způsob stravování. V praktické části byla použita metoda dotazníkového šetření, která sledovala motivace dotazovaných k jejich způsobu stravování a ekologii. Dále byla použita metoda polostandardizovaného rozhovoru, kde bylo vybraným účastníkům umožněno tyto postoje rozvést detailněji. Výsledky potvrdily, že alternativně se stravující lidé mají např. bližší vztah k životnímu prostředí, zatímco 56 % z lidí, kteří dávají přednost konvenčnímu způsobu stravování, si ani není vědoma následků, jež tato strava má na stav přírody. Výsledky také ukázaly, že 57 % dotazovaných veganů po svém přechodu na rostlinnou stravu zaznamenalo zlepšení svého tělesného zdraví, a 53 % zaznamenalo také zlepšení psychického zdraví.
Vitamíny v doplňcích stravy doporučovaných při alternativních způsobech výživy
Ludínová, Alžběta
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vybraných vitaminů skupiny B, vitaminů rozpustných ve vodě, přesněji řečeno vitaminu B2, B3, B6 a vitaminu B12. Teoretická část se věnuje charakteristice alternativních výživových směrů, vycházející zejména z výživového směru vegetariánství. Dále se podstatná část věnuje deficitním vitaminům a minerálům. Ve zkratce je zmíněn i odlišný příjem tuků a bílkovin, respektive aminokyselin, ve zmíněných alternativních směrech stravování. V neposlední řadě se teoretická část věnuje i potravinovým doplňkům stravy a plynové a kapalinové chromatografii. Následující praktická část představuje vybrané suplementy určené pro vegetariány, potažmo vegany. Vybrané analyzované vitaminy skupiny B se rozpustily v organických rozpouštědlech, v methanolu a v acetonitrilu a analyzovaly se pomoci kapalinovou chromatografií s UV/VIS detektorem. V poslední části této práce jsou představeny kvalitativní a kvantitativní výsledky daných potravinových doplňků.
Přínosy a rizika vegetariánské stravy
Dmytryk, Olena
V této bakalářské práci s názvem "Přínosy a rizika vegetariánské stravy" se zabývám dvěma hlavními tématy. V první části práce se věnuji otázce racionálního stravování, kde popisuji hlavní složky výživy a jejích funkci pro organismus. Ve druhé části práce se věnuji jednomu z nejrozšířenějších způsobů alternativního stravování, což je vegetariánství. Popisuji jeho rozdělení a důvody, proč se člověk k vegetariánství přiklání. Taktéž se zabývám složením vegetariánského jídelníčku. Zejména dopady konzumace výhradně rostlinné stravy a nedostatku některých látek v souvislosti s odmítáním přijímat maso. V neposlední řadě mapuji klady a zápory vegetariánského způsobu stravování na organismus člověka.
Vegetariánství - cesta k řešení potravinové krize?
Vojkůvková, Petra
Diplomová práce se zabývá problematikou vegetariánství a jeho možnostmi v řešení potravinové krize ve světě. Byla stanovena hypotéza, že vegetariánství je cestou k řešení této krize. Metodou SWOT analýzy byly hodnoceny jak silné a slabé stránky, tak příležitosti a rizika vegetariánství se zaměřením na ekonomické, ekologické a etické hledisko. Z výsledků vyplývá, že vegetariánství je cestou k řešení potravinové krize, ale pouze v teoretické rovině, protože zde existuje celá řada faktorů a překážek, které neu-možňují realizaci uvedeného řešení v plném rozsahu.
Využití obilovin a luštěnin při výrobě potravin pro vegetariány
Vybíral, Jakub
Teoretická část práce je zaměřena na historii vegetariánství. Jsou zde popsána různá od-větví vegetariánského stravování, která se po celou dobu společně s vegetariánstvím formo-vala. Pozornost je věnována problematice alimentárních infekcí a případným druhům intole-rancí na potraviny a jejich složky. V další části je věnována pozornost vybraným druhům obilovin a luštěnin, popsáno je jejich chemické složení a možnosti jejich uplatnění ve vegetariánském stravování. Praktická část je věnována možnosti uplatnění vitálního lepku při výrobě tzv. seitan burgeru. Je provedeno senzorické hodnocení výrobku. Závěr práce je věnován dotaz-níkovému šetření zaměřenému na skupinu vegetariánsky orientovaných respondentů, kterým bylo položeno devět otázek ohledně jejich stravování.
Bezlepkové potraviny jako součást alternativních směrů výživy
Marášková, Petra
Cílem bakalářské práce bylo seznámit se s využitím bezlepkových potravin v alternativních dietách a zhodnotit zdravotní benefity a rizika plynoucí z této formy stravování. První část práce pojednává o základních pojmech jako je lepek jeho složení, vlastnosti jeho detekce v potravinách. Dále charakterizuje rozdíly mezi atopickou alergií a potravinářskou intolerancí lepku. Dále se práce zaměřuje na platnou legislativu týkající se bezlepkových potravin a charakterizuje jednotlivé alternativní směry výživy. Hlavní část práce charakterizuje konkrétní bezlepkové potraviny vhodné pro vegetariánství. Zaměřuje se na sójové výrobky, obiloviny, luštěniny a rostlinné nápoje. V poslední části je uvedeno šetření dostupnosti daných potravin v místních obchodech.
Problematika rizikových mikronutrientů, konrétně vápníku, vitaminu D a zinku, u vegansky a vegetariánsky stravujících se dětí
Březinová, Barbora ; Heniková, Marina (vedoucí práce) ; Selinger, Eliška (oponent)
Veganství a vegetariánství patří mezi stravovací směry se stále se zvyšující popularitou. Jelikož patří mezi diety vyřazující určitou skupinu potravin, je třeba zabývat se rizikem nedostatku určitých nutrientů ve výživě. U dětí mohou být tyto nedostatky o to rizikovější. Tato práce se věnuje vybraným potenciálně rizikovým nutrientům, jejichž hladiny byly zkoumány u dětské populace. Cíle: Cílem této bakalářské práce bylo posoudit, zda existují rozdíly v hladinách zinku, vápníku a vitaminu D v krvi mezi vegetariány, vegany a omnivory. Vedlejším cílem bylo poté také sestavit doporučení pro rodiče ve formě edukačního letáku s informacemi o výživě při vegetariánství a veganství s ohledem na zinek, vápník a vitamin D. Metodika: Data použitá v této práci byla sbírána v rámci první fáze studie KOMPAS. Studie se účastnily celé rodiny stravující se homogenně, a to vegansky, vegetariánsky nebo omnivorně. Pro účely této práce byly použity laboratorní rozbory krve, odevzdané stravovací záznamy, údaje o věku, hmotnosti, výšce a užívané suplementaci. Celkově byly zpracovány údaje 130 dětí ve věku od 6 měsíců do 12 let. Tyto děti byly rozděleny do jednotlivých skupin podle typu diety, pohlaví a věku do 4 věkových kategorií a dále byly posouzeny hladiny daných nutrientů u jednotlivých skupin. Výsledky: Byly...

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 61 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.