Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Agrobiologické vlastnosti klonů révy vinné
Tománek, Pavel
Tato práce se zabývá klonovou selekcí a srovnáváním vlastností klonů udržovaných šlechtitelskou stanicí v Boršicích. Práce začíná objasněním pojmů klon a klonová selekce. Pokračuje historií klonové selekce, certifikačních schématem a objasněním somatických mutací, které způsobují změny rostliny. Dále vysvětluje genetické korelace, jak už vzta-hy mezi rostlinou a prostředím, tak i mezi samotnými vlastnostmi rostliny. Teoretická část končí popisem fytosanitace révy a metod, které mohou usnadnit klonovou selekci. V praktické části se nejdřív popisuje Tramín a jeho varianty, Tramín červený a Tra-mín kořenný, a jejich klony. Dále se popisuje prostředí a způsob, jak byli obhospodařo-vány, a ještě použité metody. Na to následují naměřené hodnoty a grafy. V pokusu nej-lépe dopadl klon Tramínu červeného PO 202/A, který měl jak nejvyšší cukernatost a titrovatelné kyseliny, tak i největší výnos. V závěru jsou nakonec doporučení, jak dále v klonové selekci pokračovat.
Porovnání klonů odrůdy Tramín po stránce kvalitativní a kvantitativní
Hub, Pavel
ABSTRAKT Cílem této práce bylo zhodnotit kvalitativní a kvantitativní parametry u klonů odrůdy Tramín. Na úvod popisuje odrůdu Tramín, její původ, rozšíření, mutace a klony a věnuje se také problematice požadavků na stanoviště, odolnosti odrůdy, pěstitelským vlastnostem a klimatickým podmínkám v oblasti pokusné viniční trati. V samotném experimentu jsou pak popsána fakta k jednotlivým analýzám klonů s uvedením metodiky, popisem stanoviště, na kterém byl proveden sběr hroznů a jejich vyhodnocení. Vzhledem k výsledkům porovnávání jednotlivých klonů ze stejné lokality by bylo vhodné nezaměřovat se pouze na jeden klon, ale vždy alespoň na tři klony, které se budou navzájem podporovat. A to nejen při technologii výroby, ale i co se týká senzorických vlastností, kdy jeden klon podpoří ten druhý či třetí v tom, co jednomu klonu chybí. Bude jistě vhodné se také zaměřit na závislost mikro klimatických podmínek, půdních podmínek aj. Hlavním cílem bylo doporučit vhodnost kombinaci klonů odrůdy Tramín s různými vlastnostmi pro výrobu kvalitního vína dle získaných dat. Dle dosažených výsledků bych navrhoval zaměřit se na pěstování klonů francouzský, a to klon 47 a 1077, které poskytují příjemnou kořenitost a také na klon 46-106, který dává vína květinových tónů, ovocnosti a jemnou aromatickou. poněvadž se navzájem velice dobře doplňují jak po stránce výnosů, tak i z hlediska kvality a aromatiky vyrobených vín.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.