Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.03 vteřin. 
Studium teplotně citlivých porfyrinů a jejich supramolekulárních komplexů
Hrubovský, Martin ; Kouřilová, Hana (vedoucí práce) ; Srb, Pavel (oponent)
Studium teplotně citlivých porfyrinů a jejich supramolekulárních komplexů Abstrakt: Venovali sme sa štúdiu látky mezo-tetrakis{3,4,5-tris[2-(2-(2-metoxyetoxy)etoxy)et- oxy]fenyl}porfyrín umelo pripravenej v NIMS v Japonsku. Využívali sme NMR spektroskopiu vysokého rozlišenia. Pozorovali sme jej fázovú separáciu LCST- typu (dolná kritická teplota roztoku) a aplikovali sme Floryho-Hugginsovu teóriu polymérnych roztokov aby sme skonštruovali jej fázový diagram (binodálu a spin- odálu, krivky fázovej separácie), a tiež sme vyhodnotili jej molárne entropie, enta- plie a kritickú teplotu fázovej separácie; aplikáciou Floryho-Hugginsovej teórie sme zistili, že molekuly skúmanej látky tvoria vo vode diméry. Tiež sme sledovali in- terakcie tejto látky s kyselinou S-gáfor-sulfonovou; dozvedeli sme sa, že študovaný porfyrín viaže katióny z roztoku a porfyrínové diméry sa rozpadajú ak je v roz- toku dostatok dostupných katiónov pre vznik komplexov. V chloroforme nebola pozorovaná žiadna fázová separácia. Porfyrín netvorí viac než diméry. 1
Stavební bloky supramolekulárních polymerů založených na vodíkové vazbě
Roudná, Štěpánka ; Svoboda, Jan (vedoucí práce) ; Zedník, Jiří (oponent)
Spojení monomerních jednotek prostřednictvím nekovalentních interakcí (např. vodíková vazba, π-π interakce, koordinační vazba) umožňuje vznik supramolekulárních polymerů. Tyto vazby mají velkou výhodu v tom, že jsou reverzibilní a mohou se proto samospojovat či rozpojovat v závislosti na daných podmínkách. Tato práce se zabývá samouspořádáním prostřednictvím čtyřnásobné vodíkové vazby, která je pevná a výsledné produkty stabilní. Výchozí látkou pro přípravu monofunkčních a bifunkčních ureidopyrymidinonů byl vždy ureidopyrimidinon A a aromatický amin.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.