Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Studium látkového profilu vín odrůdy Ryzlink rýnský
Šumberová, Michaela ; Trachtová, Štěpánka (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce)
Diplomová práce se zabývá tématem chemického složení a autentifikace původu vína odrůdy Ryzlink rýnský ze 4 vinařských moravských podoblastí. V experimentální části bylo proměřeno 20 vzorků této odrůdy pomocí 5 instrumentálních analytických metod – HS-SPME-GC-MS pro aromatické látky, HPLC-MS pro fenolické látky, MAS pro celkový obsah fenolických látek, ICP-OES a ICP-MS pro elementární analýzu. Aromatických látek bylo identifikováno 36, z toho 7 odrůdových terpenů a 2 C13 norisoprenoidy. Celkový obsah fenolických látek byl pro odrůdu Ryzlink rýnský stanoven v rozmezí 174,22–380,96 mg·l-1. Z konkrétních fenolických látek byly změřeny kyselina gallová (0,41–34,99 mg·l-1), katechin (0,05–7,44 mg·l-1), epikatechin (0,03–4,14 mg·l-1), kyselina kávová (0,14–2,05 mg·l-1) a kyselina kumarová (0,30–4,04 mg·l-1). V Ryzlinku rýnském bylo stanoveno celkem 18 prvků, makroprvky K > P > Mg > Ca > Na v koncentracích nad 10 mg·l-1, mikroprvky Al > Fe > Zn > Mn > Sr > Cu v rozmezí koncentrací 0,1–10 mg·l-1 a stopové prvky Ni > Cr > V > Pb > Mo > Co > Cd v koncentracích 0,0001–1 mg·l-1. Nejvíce obsaženým prvkem byl draslík (386,37 mg·l-1). Výsledky byly zpracovány pomocí parametrické a neparametrické univarietní analýzy rozptylu (ANOVA) a vícerozměrné analýzy hlavních komponent (PCA). Statisticky významnými parametry, které byly ovlivněny vinařskou oblastí, byly pouze Ni60 (p = 0,0029), ethyl-benzoát (p = 0,0060) a diethyl-sukcinát (p = 0,0247) pro hladinu významnosti = 0,05. Z celkově 57 naměřených proměnných bylo vybráno 7 statisticky významných parametrů, které byly použity pro grafické vyhodnocení vzorků pomocí PCA. Výsledky PCA ukazují, že pomocí vybraných chemických sloučenin a vybraných metod chemometrie bylo možné částečně autentifikovat původ vína jedné odrůdy.
Využití enologických taninů při výrobě vína
Ryzí, Barbora
Diplomová práce se zabývá využitím taninů při výrobě vína, konkrétně je práce zaměřena na aplikaci taninů do vína bílého. Teoretická část se zabývá antioxidačními látkami obsaženými ve víně, blíže se pak zaměřuje na samotné enologické taniny, jejich dělení a použití v praxi. Praktická část se zabývá pokusem se sedmi typy komerčních taninů do bílého vína odrůdy Ryzlink rýnský, které se do vína aplikovaly během jeho zrání. V této části jsou rovněž shrnuty výsledky senzorického hodnocení a látkového složení vín, jež zahrnovalo stanovení antiradikálové aktivity, redukční síly, obsahu celkových fenolů a flavanolů.
Porovnání kvantitativních a kvalitativních vlastností odrůdy Ryzlink rýnský v ekologické a integrované produkci
Juga, Petr
Diplomová práce se zabývá porovnáním integrované a ekologické produkce. Literární část se zaobírá problematikou produkčních systému ve vinohradnictví a jejich vlivem na kvalitu hroznů. Dále popisuje rostlinné extrakty, používané rostliny a jejich výrobu. Zabývá se hlavními houbovými chorobami, které révu vinnou napadají. V experimentální části je popsán vlastní pokus, použité přípravky na ochranu rostlin a metody použité k vyhodnocení kvantitativních a kvalitativních parametrů u Ryzlinku rýnského, které byly sledovány během zrání. Věnuje se vyhodnocení a porovnání sledovaných parametrů. Práce doporučuje vhodný systém pěstování v ekologické a integrované produkci.
Vplyv odlistenia bielych odrôd viniča hroznorodého na kvalitu hrozna
Soós, Tomáš
Cílem diplomové práce bylo prostudovat literární zdroje týkající se vlivu odlistění révových keřů bílých odrůd na kvalitu hroznů a založit pokus s odlistěním zóny hroznů. V souladu s tímto zadáním jsou v teoretické části práce uvedeny informace z prostudované literatury, jenž souvisí s odlistěním týkající se listové stěny, kvalitativních a výnosových parametrů hroznů a vlivu odlistění na tyto parametry. Následně jsou prezentovány statisticky zpracované výsledky pokusu s odlistěním zóny hroznů na odrůdě Ryzlink rýnský. I když samotný pokus prokázal jen některé z dosavadních zjištění o účincích odlistění na jednotlivé kvalitativní a výnosové parametry hroznů, v závěru práce je odporučeno vzhledem na převažující zjištění o pozitivních účincích odlistění vyzkoušet tuto techniku. Důraz se klade na výběr optimálního modelu odlistění (z hlediska termínu, intenzity a rozsahu) a zohlednění působení různých dalších faktorů.
Vliv raného termínu odlistění zóny hroznů na kvalitu a zdravotní stav u bílých odrůd révy vinné
Pavlíková, Romana
Bakalářská práce se zabývá obecnými poznatky o odlistění, vhodném termínu a intenzitě odlistění a vlivu odlistění na kvalitativní parametry a fyziologii révového keře. V literární části jsou také popsány mechanizační prostředky využívané při odlistění a historie odlistění. Součástí práce je pokus, který sledoval vliv různých termínů odlistění na kvalitativní parametry u Ryzlinku rýnského, které byly nakonec statisticky vyhodnoceny. Pokus probíhal v roce 2015 v Lednici na vinici Mendelovy univerzity. Nakonec jsou v práci popsány vlastní doporučení pro pěstitelskou praxi.
Hodnocení kvalitativních parametrů hroznů u odrůdy Ryzlink rýnský
Malčic, Kateřina
Hlavním tématem této diplomové práce jsou kvalitativní parametry hroznů. V první části práce jsou obecně popsány jednotlivé pojmy, jako například zralost, cukernatost, cukry, kyseliny, pH a asimilovatelný dusík. Předmětem zkoumání je bílá moštová odrůda ryzlink rýnský. U něho byly v pravidelných týdenních intervalech získávány vzorky bobulí, které byly dováženy do laboratoře a měřeny. Sběr probíhal od 35. do 41. týdne v roce z různých lokalit vinařské oblasti Morava. Pro finální zpracování byla použita data ročníku 2013. Výsledky byly statisticky zpracovány do tabulek a grafů.
Vliv intenzity odlistění na kvalitu hroznů
Zugárková, Petra
Cílem diplomové práce bylo založit pokus s různými termíny odlistění v zóně hroznů, vyhodnotit napadení hnilobou, sledovat vývoj kvalitativních a kvantitativní parametrů a obsah fenolických látek. Pokus byl prováděn u bílé moštové odrůdy Ryzlink rýnský a modré moštové odrůdy Carmenere. V literární části popisuji list a jeho plochu, mikroklima listové stěny, kvalitativní parametry, rovnováhu ve vinici, zelené práce, Botrytis cinerea a částečné odlistění. V rámci pokusu byly hodnoceny u odlistěných variant a kontroly: kvalitativní parametry (cukernatost, titrovatelné kyseliny, hodnota pH, obsah asimilovatelného dusíku, množství glukózy a fruktózy, obsah kyseliny vinné a jablečné), napadení hnilobou Botrytis cinerea, obsah fenolických látek. Měření bylo prováděno na Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické faktulty v Lednici na Moravě. Byly použity přístroje TitroLine -- pH, titrovatelné kyseliny, asimilovatelný dusík; HPLC -- kyselina vinná, kyselina jablečná, glukóza a fruktóza; spektrofotometr -- obsah fenolických látek; digitální váha -- váha hroznů. Jako nejvhodnější varianta byla zvolena z hlediska naměřených parametrů varianta před květem a během kvetení u Ryzlinku rýnského i Carmenere.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.