Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Percepce signálů zajišťující integritu buněčné stěny rostlin
Hercíková, Anna ; Fendrych, Matyáš (vedoucí práce) ; Cifrová, Petra (oponent)
Buněčná stěna je životně důležitým kompartmentem rostlinné buňky pro základní fyziologické procesy, kterými jsou růst, dělení, či diferenciace, zároveň buňku chrání před vlivy vnějšího prostředí. Mechanická opora buněčné stěny udržuje tvar buňky, zároveň umožňuje její růst. Buněčná stěna tak nesmí být limitující pro buněčnou expanzi, při přílišném rozvolnění však hrozí prasknutí buňky. Korigovaná adaptivní reorganizace buněčné stěny na základě vnějších i vnitřních podmínek je tedy pro rostlinnou buňku esenciální, čemuž nasvědčuje přítomnost komplikovaného signalizačního systému. CWI (Cell Wall Integrity) systém představuje soubor všech mechanismů, jež společně zajišťují neustálou soudržnost (integritu) buněčné stěny. V rámci mé bakalářské práce budou představeny jednotlivé komponenty CWI systému, a to se zaměřením na CrRLK1Ls, receptory z širší receptorové rodiny RLKs (Receptor-like kinases).
Příprava fluorescenčně značených substrátů a stanovení transglykozylačních aktivit v rostlinách
Velínská, Kamila ; Ing.Kristína Kováčová (oponent) ; Firáková, Zuzana (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce byla zaměřena na přípravu fluorescenčně značených oligosacharidů a na stanovení transglykozylačních/heterotransglykozylačních aktivit enzymů ze semen dvouděložných rostlin. Jako modelové organismy se využily Lichořeřišnice větší a petržel Olomoucká dlouhá. Kvalita a složení značených akceptorových substrátů se monitorovala pomocí TLC a MALDI-TOF MS. Přítomnost enzymů v semenech rostlin se analyzovala pomocí SDS elektroforézy a IEF-PAGE. Transglykozylační aktivity se detekovaly s využitím papírové metody a HPLC. Výsledky naznačují, že v semenech studovaných rostlin se nachází enzymy, které katalyzují heterotransglykozylační reakce.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.