Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Studium antioxidačnej kapacity
Híc, Pavel
Dizertační práce na téma Studium antioxidační kapacity byla vypracována v letech 2006-2011 na Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty, Mendelovy univerzity v Brně. Cílem práce bylo zhodnocení fotochemiluminiscenční metody a její optimalizace pro stanovování antioxidační kapacity přístrojem Photochem Bux, posouzení vlivu vybraných látkových složek a úprav experimentálního materiálu na naměřené hodnoty antioxidační kapacity a sledování vývoje antioxidační kapacity hroznů v průběhu dozrávání a během procesu alkoholové fermentace. K hlavním zásadám měření antioxidační kapacity fotochemiluminiscenční metodou patří dodržování stanovené metodiky s důrazem na stále stejné čištění přístroje. V práci bylo prokázáno, že ředění sledovaných vzorků ovlivňuje hodnoty antioxidační kapacity naměřené přístrojem Photochem Bux metodou PCL. Roztoky sledovaného vína a antioxidantu rutinu vykazovaly zvyšování antioxidační kapacity se zvyšujícím se stupněm ředění. Při paralelní extrakci nepolárními a polárními extrahovadly a následném sčítání naměřených hodnot TAC bylo prokázáno, že výsledná hodnota byla větší než při extrakcích za sebou. Není proto vhodné sčítání hodnot paralelních extrakcí antioxidantů získaných různě polárními extrahovadly. Při zjišťování optimálního postupu extrakce antioxidantů hroznů byl zjištěný jako nejlepší extrakční prostředek 75% metanol. Vzorek určený k měření je nutné před extrakcí zhomogenizovat. Všechny extrakční úkony je důležité uskutečnit v co nejkratší době. Bylo prokázáno, že všechny úkony spojené s extrakcí, kromě druhu použitého extrahovadla a opakované extrakce, mají prokazatelné degradační účinky na antioxidanty extrahované ze vzorků. Proto je nutné extrakční postupy vždy dokonale popsat. Velmi vhodným extrakčním postupem je opakovaná extrakce. U opakované extrakce dochází vlivem velkého rozdílu koncentrací extrahovaných látek v materiálu a extrahovadle k velmi účinnému vyextrahování. Bylo prokázáno, že jedním z důvodů degradačních účinků extrakčních postupů na antioxidační látky je přítomnost atmosferického kyslíku při extrakci. Siřičitany přítomné ve víně nemění hodnoty antioxidační kapacity měřené fotochemiluminiscenční metodou. Naopak metoda FRAP má pozitivní odezvu na přítomnost siřičitanů ve víně, proto jsou hodnoty naměřené touto metodou ovlivněny obsahem siřičitanů. Vliv obsahu alkoholu na hodnoty antioxidační kapacity měřené metodou fotochemiluminiscence nebyl prokázán. Při sledování vývoje antioxidační kapacity hroznů v průběhu dozrávání bylo prokázáno, že antioxidační kapacita bílých odrůd nemá zjištěný žádný charakteristický vývoj. U modrých odrůd se hodnoty antioxidační kapacity v průběhu dozrávání postupně zvyšovaly až na trojnásobek hodnoty oproti prvnímu měření 46 dní před sběrem. Během alkoholové fermentace se antioxidační kapacita moštů zvyšovala pouze pokud byl mošt ponechán společně s rmutem. Po vylisování nedocházelo k dalšímu zvyšování antioxidační kapacity, i když byl kvasný proces silně reduktivní a probíhal v uzavřených nádobách.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.