Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Aberační změny u fluvizemí vlivem intenzivního způsobu hospodaření
Fleková, Šárka
Diplomová práce „Aberační změny u fluvizemí vlivem intenzivního způsobu hospodaření“ je zaměřena na sledování změn vybraných půdních vlastností vlivem intenzivního hospodaření. Aberace půdních vlastností a jejich odklon od původních vlastností může být jak pozitivní, tak negativní v závislosti na agrotechnických opatřeních. Je porovnán monokulturní způsob hospodaření a norfolkský osevní postup. U fluvizemě glejové jsou sledována půdní reakce, tlumící schopnost, obsah živin a obsah a kvalita půdní organické hmoty. Statistické zpracování dat je provedeno pomocí ANOVA jeden faktor s následným t-testem (P=0,05). Byla zjištěna negativní aberace u výměnné půdní reakce a obsahu organického uhlíku. Pozitivní aberace je u obsahu dusíku, C/N a živin. Vliv způsobu zpracování půdy a hospodaření se slámou byl u sledovaných parametrů neprůkazný.
Vliv způsobu zpracování na dynamiku organického uhlíku v půdě
Cimová, Dagmar
Diplomová práce na téma „ Vliv způsobu zpracování na dynamiku organického uhlíku v půdě“ je zaměřena na sledování chemických vlastností, obsah organického uhlíku a kvality humusových látek v půdě při monokulturním hospodaření (monokultura ječmene jarního) a na Norfolkském osevním postupu. Dále je dokumentován vliv technologie zpracování půdy (minimalizace a klasická orba) na dynamiku a kvalitu půdních humusových látek. Experimentální část práce je provedena na dlouhodobých polních pokusech na ŠZP Mendelovy university v Brně v Žabčicích. Klasifikována zde byla fluvizem glejová. Naměřené výsledky v průběhu dvou let 2017 a 2018 byly statisticky zpracovány pomocí programu Statistica CZ12, software (StatSoft software Inc., Tulsa, Oklahoma, USA). Výsledky ukázaly, že statisticky průkazné rozdíly mezi Norfolkem a monokulturou jsou u obsahu organického uhlíku, humusu a humusových látek. Vyšší obsah a kvalita byla zaznamenána při Norfolkském osevním postupu.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.