Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Jazyková analýza naučné prózy
NOVOTNÝ, Tomáš
Tématem diplomové práce je analýza jazyka naučné prózy druhé poloviny 17. století s názvem Knihy hospodářské a její porovnání s dvěma staršími pracemi vydanými koncem 16. století pod souhrnným názvem Hospodář. Úvodní část diplomové práce přibližuje strukturu jednotlivých textů, všímá si grafické podoby zpracování textů a porovnává jejich odlišnosti. Další část práce obsahuje rozbor a porovnání jednotlivých oborů lidské činnosti participujících na chodu hospodářství, jak je reflektovali humanističtí spisovatelé. Zvláštní zřetel je kladen na termíny správního a hospodářského charakteru a změnu v jejich užívání od 16. do 18. století. Práce analyzuje zabezpečení chodu panství v představě barokního učence, dobovou evidenci a tři modelové příklady: pivovarnictví, rybníkářství a lesnictví jako typické obory dobového českého hospodářství. Poslední část práce tvoří slovník vybraných pojmů vztahujících se k oblasti hospodářství a správy panství vytvořený a rozdělený podle textů jednotlivých autorů. Cílem práce je zhodnotit vývoj jazyka v oblasti hospodářské, porovnat očekávané činnosti jednotlivých účastníků hospodářského života a pořídit soupis terminologických jednotek.
Hospodář Jana Brtvína z Ploskovic a Mikuláše Černobýla
ŠVEHLOVÁ, Veronika
Tato diplomová práce je rozdělena do tří kapitol. Stěžejní částí je věnována roz-boru díla Jana Brtvína z Ploskovic a Mikuláše Černobýla. Jejich samostatné tisky spojil do jednoho Daniel Adam z Veleslavína a vydal ji pod výše zmíněným názvem. Stručný obsah tohoto díla je námětem první kapitoly. Edice tohoto tisku tvoří přílohu této práce. Druhá kapitola je věnována porovnání povinností úředníků v tisku s jejich povinnostmi ve skutečnosti. Třetí kapitola se snaží upozornit na zastoupení knih s hospodářskou té-matikou v církevních, klášterních a měšťanských knihovnách.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.