Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Technická řešení pro měření nádoje a kvality dojeného mléka
HUCEK, Jiří
Literární rešerše se zabývá technickými řešeními automatizovaného "in-line" měření nádoje a kvality mléka od dojnic. Motivací pro výzkumné a vývojové aktivity v této oblasti je zlepšení welfare a zdravotního stavu dojnic, zabezpečení nezávadnosti finálních produktů a zvýšení jejich kvality pro koncového spotřebitele. Aplikování výše uvedených systémů napomáhá zvýšení konkurenceschopnosti chovatelů dojnic a také zpracovatelů jejich produktů. V neposlední řadě je pro dosažení zdravého a kvalitního mléka nutné splňovat řadu hygienických opatření a se řídit zootechnickými zásadami chovu. Úvodní část je věnována definici mléka a jeho složení (bílkoviny, mléčný tuk a vitamíny). Následují fyzikálně-chemické parametry mléka, jako jsou například elektrická vodivost mléka, počet somatických buněk, obsah močoviny, obsah tuku, obsah bílkovin, rezidua inhibičních látek a v neposlední řadě obsah laktózy. Dále je práce zaměřena na faktory, které ovlivňují kvalitu mléka. V této kapitole je definována výživa, technologie ustájení, hygiena dojícího zařízení, vliv plemene na parametry mléka a zdravotní stav dojnic. Jako další jsou popsány metody používané pro analýzu mléka. Mezi vybrané metody je zařazena analýza vodivosti mléka, optická analýza a v neposlední řadě diferenciální test na mléčné leukocyty. Poslední část se zabývá organizací ICAR a jejími předpisy na použití přístrojů k měření nádoje. Poté jsou popsány jednotlivé přístroje na měření nádoje, které jsou certifikované organizací ICAR.
Systémy pro měření průtoku dojeného mléka
ZAJÍC, Zdeněk
Diplomová práce se zabývá systémy pro měření průtoku dojeného mléka. Na začátku práce je popsaná historie chovu skotu v České republice, proces dojení, problematika měření průtoku a principy měření průtoku. Druhá část práce se zabývá certifikací od sdružení ICAR a vybranými průtokoměry. Hlavní kapitola zahrnuje principy činnosti vybraných průtokoměrů, kde jsou popsány a porovnány vybrané průtokoměry dojeného mléka, které prošly certifikací od ICAR.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.