Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Zhodnocení mikrobiologické kvality zvěřiny
TŮMOVÁ, Lucie
Zvěřina představuje odedávna významnou složku lidské výživy, avšak hygienické požadavky na její získávání, uchovávání a přípravu se v porovnání s požadavky na maso hospodářských zvířat vyvíjely pomaleji. Správná manipulace s tímto druhem masa je přitom zcela zásadní. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit mikrobiologickou kvalitu zvěřiny (n = 76) v závislosti na vybraných vnitřních (druh, věk, pohlaví) a vnějších (místo zásahu, místo odběru, délka skladování) faktorech. Bylo zjištěno, že celkový počet mikroorganismů u zvěřiny se pohyboval v rozpětí od 0,00 do 8,11 log KTJ/g s průměrnou hodnotou 6,08 log KTJ/g. Počty koliformních bakterií u vzorků zvěřiny byly nejvýznamněji ovlivněny vnějšími faktory a pohybovaly se v rozpětí od 0,00 do 7,28 log KTJ/g s průměrnou hodnotou 3,30 log KTJ/g. Na výslednou mikrobiologickou kvalitu zvěřiny měly statisticky významný vliv (p<0,05) všechny vnější faktory a z vnitřních faktorů pohlaví.
Vliv skladovacích podmínek na kvalitativní ukazatele masa lovné zvěře
MAURER, Jan
Tato práce se zabývá problematikou zdravotní nezávadnosti zvěřiny a především jejím vhodným skladováním. Snahou je najít vztahy mezi chlazením a mražením zvěřiny s cílem přinést hlubší náhled do problematiky práce s masem pocházejícím z volně žijících živočichů, aby bylo dosaženo vynikající kvality a nezměněných chuťových vlastností bažantího masa. Základem celé práce je laboratorní analýza čtyřiceti vzorků masa, které byly získány od lokální organizace zabývající se hospodařením se zvěří. V rámci této analýzy jsou sledovány čtyři základní parametry: obsah vody, tuku, proteinů a množství kolagenu, které mají hlavní vypovídající hodnotu pro zvláštní chuťové vlastnosti zvěřiny. Bylo zjištěno, že existují statisticky průkazné závislosti mezi bílkovinami a kolagenem, bílkovinami a vodou, tukem a vodou. Nebylo možné zamítnout nulovou hypotézu o rozdílech mezi chlazenými a mraženými vzorky pro vodu, tuk, bílkoviny a kolagen. Závěry měření byly porovnány s dostupnou světovou i odbornou českou literaturou.
Pytláctví jako zdravotně sociální problém
KUBOUŠEK, Rostislav
Ve své práci, teoretické části, jsem na základě nejnovějších poznatků z praxe a vědeckých výzkumů uvedl stručný přehled k pojmům jako je pytláctví, lov zvěře, choroby zvěře. Zaměřil jsem se na popis chorob, které jsou člověku nebezpečné a mají vliv na jeho zdraví. V celé práci jsem se zaměřil na pokus o hlubší analýzu problému pytláctví, kde jsem se snažil poukázat na současný stav tohoto problému v České republice se zaměřením na pytláctví z hlediska zdravotních rizik a sociálněkriminálního pohledu a s ním spojený problém etický a morální. V souvislosti s pytláctvím je zde uvedena současná právní úprava a okrajově se zde dotýkám i dopadu pytláctví na ekonomiku. Cílem výzkumu bakalářské práce bylo zodpovědět výzkumnou otázku, zda došlo k nárůstu pytláctví v Jihočeském kraji a zda se skutečně jedná o celospolečensky závažné téma. Jako metodiku jsem použil sekundární analýzu dat to shromažďovaných Policií České republiky, Ministerstvem Zemědělství České republiky a Českomoravskou mysliveckou jednotou. Vyhodnocení všech zjištěných údajů jednoznačně ukazuje, že se jedná o společensky závažné téma, avšak k posouzení důsledku novely trestného činu pytláctví uplynula doposud krátká doba, aby jej bylo možno objektivně vyhodnotit. Současné skutečnosti však zakládají jasnou představu o tom, že novela ustanovení trestného činu pytláctví nebyla vhodným řešením skutečného stavu. Budeme-li vycházet ze současného stavu pytláctví v České republice a problémů s ním souvisejících, nelze než konstatovat, že do budoucna je dle mého názoru jediným efektivním a systémovým řešením přijetí novely ustanovení trestného činu pytláctví. Pytláctví nelze ve společnosti vymýtit, ale lze jej úspěšně korigovat. Pytláctví nebylo a není jevem náhodným či ojedinělým, je a bude se vyskytovat za jakéhokoliv režimu, bez ohledu na represi.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.