Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vývoj potravinové bezpečnosti ve vybraných zemích jihovýchodní Afriky
Hendrychová, Marcela
Diplomová práce se zabývá sledováním vývoje potravinové bezpečnosti v Malawi, Zimbabwe a Zambii. Konkrétním kritériem pro výběr tří států byl indikátor HDI a geografická poloha vybraných států. Prostřednictvím jednotlivých indikátorů z různých pilířů potravinové bezpečnosti práce vyhodnocuje nejvýznamnější faktory, které způsobují potravinovou nejistotu ve sledovaných zemích. Teoretická část práce vysvětluje základní fakta a pozadí problému, obsahuje vysvětlení klíčových pojmů a termínů, definování jednotlivých příčin a důsledků potravinové bezpečnosti na úrovni vybraných států. V práci jsou také popsány nejpoužívanější indikátory měřící potravinovou bezpečnost. Praktická část na základě vývoje sledovaných indikátorů (průměrný příjem bílkovin; průměrný příjem bílkovin živočišného původu; prevalence středně těžké nebo těžké potravinové nejistoty; prevalence závažného nedostatku potravin; procento populace využívající základní hygienické služby; procento populace která má přístup k pitné vodě; procento dětí do 5 let, trpící zakrnělostí; prevalence anémie žen v reprodukčním věku; variabilita produkce potravin na osobu; politická stabilita a absence násilí/terorismu) v období let 2009–2019 zkoumá faktory, které ovlivnily změny těchto ukazatelů. V práci bylo zjištěno, že nejvýznamnějšími faktory, které ovlivňují vývoj potravinové bezpečnosti ve sledovaných státech Malawi, Zambie i Zimbabwe, jsou klimatické podmínky, politická a ekonomická situace, nízká vzdělanost obyvatelstva a infekční nemoci. Tyto faktory zpomalují ekonomický růst zemí a znemožňují růst směrem z rozvojových zemí k rozvinutým a mají za následek potravinovou nejistotu a její důsledky.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.