Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Vliv polymorfních variant kandidátního lokusu na spektrum mastných kyselin kravského mléka
ZÁHORKOVÁ, Jana
Celosvětové studie poukazují na vliv polymorfismu vybraných genů na mléčnou produkci a obsah mastných kyselin. Cílem diplomové práce byla genotypizace kandidátního lokusu FASN se zaměřením na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin v závislosti na genotypu. V práci je popsána charakteristika kravského mléka, mléčného tuku a mastných kyselin v mléčném tuku. Dále se práce zabývá genomem skotu a potenciálním vlivem polymorfismu kandidátních genů ovlivňující mastné kyseliny mléčného tuku. Genotypy pro FASN byly stanoveny metodou PCR-RFLP, mléčná užitkovost vybraných dojnic byla statisticky hodnocena podle ukazatelů mléčné produkce za 1. laktaci v jednotlivých chovech a stanovení mastných kyselin proběhlo pomocí spektrofotometrie s následným statistickým vyhodnocením. Výsledné genotypy u vybraných chovů byli pouze dva, genotyp GG s vyšší relativní četností než genotyp AG. Z výsledků není patrný žádný statisticky prokazatelný rozdíl mezi genotypy pro FASN v závislosti na mléčnou užitkovost a spektrum mastných kyselin.
Genetické markery pro kvalitu hovězího masa
Darkwahová, Nicola
Bakalářská práce se zaměřuje na geny asociované se znaky ovlivňující kvalitu hovězího masa. V první části této práce jsou popsány intravitální faktory ovlivňující kvalitu masa u skotu. Druhá část práce pojednává o kandidátních genech s vlivem na kvalitu hovězího masa. Pro křehkost masa to byly geny CAPN1 a CAST, pro složení mastných kyselin gen SCD a FASN a pro mramorování geny TG a LEP. V poslední částí této práce jsou shrnuty poznatky o genu LEP a jeho asociace s marbling hovězího masa a obsahem intramuskulárního tuku.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.