Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Složení kolostra a mléka ve vztahu k biochemickému profilu krve u koz
Korbélyiová, Lenka
Hlavním tématem této diplomové práce bylo studovat změny kozího kolostra a mléka v průběhu laktace a souvislosti jejich složení a biochemických parametrů krve koz. V literárním přehledu jsou shrnuty základní informace o kozím mléce, jeho produkci, o faktorech působících na jeho kvalitu a o tom, jak působí výživa na složení kozího mléka. Praktická část této práce je věnována vyhodnocení výsledků vyšetření kozího mleziva a mléka a jejich porovnání ve vztahu k fázi laktace a k biochemickým vyšetřením krve těchto zvířat. Pro účely této studie bylo po dobu 30 dní sledováno 15 koz mléčného plemene bílá krátkosrstá, v průběhu tohoto období byly devětkrát odebrány vzorky kolostra a mléka a třikrát krev pro vyhodnocení biochemického profilu. Ve vzorcích mleziva a mléka byl stanoven obsah tuku, bílkovin, laktózy, tukuprosté sušiny, počet somatických buněk a elektrická vodivost. Tyto výsledky byly srovnány s výsledky jiných studií, naměřené hodnoty se přibližovaly výsledkům jiných studií a byl zjištěn také obdobný průběh laktace v závislosti na době od porodu. Dále byly vypočteny korelační koeficienty mezi parametry mleziva/mléka a hodnotami biochemického vyšetření krve koz. Výsledky vzájemných vztahů krevních biochemických parametrů a složení kolostra/mléka nedokladují jednoznačný vztah biochemických parametrů krve a složení kolostra a mléka. Vzhledem ke značnému množství faktorů, které mohou ovlivnit jak složení kolostra a mléka, tak koncentraci sledovaných biochemických parametrů krevní plazmy, by bylo vhodné provést další výzkum zaměřený na souvislosti mezi těmito ukazateli u dojených koz.
Ověření vlivu krmiv na příjem krmných dávek koz a na složení jejich mléka
KRÁL, Václav
Kozí mléko má mnoho výborných nutričních vlastností, které vyplývají z jeho unikátního složení. To ovšem do jisté míry závisí na složení krmné dávky. Cílem této práce bylo ověřit, jak ovlivní krmná dávka množství a složení nadojeného mléka. Bylo také provedeno sledování, s cílem zjistit, jak vybrané byliny ovlivňují příjem krmných dávek kozami. Pokusná část byla rozdělena do třech částí. V první části byl hodnocen vliv vybraných bylin na příjem krmné dávky kozami. Bylo zjištěno, že přídavek jílku vytrvalého zvýšil množství přijatého krmiva. Naopak přídavek hrachoru lučního příjem krmiva snížil. Ve druhé části byl ověřován vliv jitrocele kopinatého na složení mléka. Bylo zjištěno, že přídavek této byliny v krmné dávce mírně zvýšil denní dojivost. Ve třetí části pak bylo sledováno stádo koz na pastvě. V této části byl hodnocen vliv složení pastevního porostu a přídavku ovsa na složení mléka a nádoj. Bylo zjištěno, že složení pastvy mělo výrazný vliv nejen na základní složky mléka, ale i na zastoupení jednotlivých skupin mastných kyselin. Přídavek ovsa pak vliv pastvy snižoval.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.