Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 1 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vliv účinných látek z rostlin na kvasinky kontaminující mléko a mléčné výrobky
Javorský, Jan
Diplomová práce se zabývá vlivem účinných látek z rostlin na vybrané druhy kvasinek. Literární rešerše pojednává o kvasinkách a jejich významu v mlékařství, dále zahrnuje antimikrobiální vliv účinných látek z rostlin. Pro účely experimentálního stanovení byly vybrány tři druhy silic, a to silice meduňková, rozmarýnová a tymiánová. Antimikrobiální účinek silic byl testován na vybrané druhy kvasinek, které byly izolovány z jednotlivých vzorků mlékárenských výrobků. Po identifikaci kvasinek byl antimikrobiální vliv silic testován diskovou difúzní metodou a metodou zřeďování v bujónu. Účinek silic byl testován ve dvou koncentracích, 1 % a 10 %. U diskové difúzní metody se jako nejúčinnější jevila meduňková silice o koncentraci 10 %. Slabší účinek byl prokázán u rozmarýnové silice. U metody zřeďování v bujónu byla zjištěna nejvyšší účinnost u rozmarýnové silice, nejslabší aktivitu vykazovala silice tymiánová.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.