Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Výskyt a vyhodnocení patogenů hrachu rolního a hrachu setého na lokalitě Moravské Budějovice
Šplíchal, Šimon
Hrách (Pisum sativum L.) je nejpěstovanější luskovinou v České republice. Kvantitu a kvalitu sklizených semen ovlivňují určující, limitující a redukující produkční faktory. Cílem diplomové práce byl redukující faktor, a to výskyt patogenů na porostu hrachu setého (Pisum sativum subsp. sativum) a hrachu rolního (Pisum sativum subsp. arvense). Vyhodnocovány byly patogeny Botrytis cinerea, Fusarium solani f.sp. pisi, Fusarium oxysporum a Erysiphe pisi var. pisi. Část pokusu probíhala na lokalitách Moravské Budějovice, Jaroměřice nad Rokytnou a Zálesí roku 2022, druhá část probíhala v laboratoři ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Mendelovi univerzity v Brně. Do polních pokusů byly zařazeny odrůdy Arkta a Salamanca, v laboratorních pokusech byly hodnoceny odrůdy Astronaute, Arkta, Dora, Impuls, Salamanca a Turnia. U porostů hrachu setého oproti porostům hrachu rolního byl stanoven nižší index napadení patogenem B. cinerea. Ošetřením porostu fungicidem Cantus nebylo dosaženo požadovaného snížení výskytu patogena v porostu. Výrazně vyšší výskyt padlí E. pisi byl zaznamenán v porostu hrachu rolního. V laboratorních pokusech, po umělé inokulaci klíčních rostlin patogeny F. solani f.sp. pisi a F. oxysporum, byl nejnižší průměrný stupeň napadení stanoven u odrůda Salamanca, nejvyšší u odrůdy Impuls.
Možnosti ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy
Dobiášová, Martina
Tato bakalářská práce popisuje ochranu možnosti ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy v ekologické a integrované produkci. V první kapitole se bakalářská práce zabývá charakteristikou Botrytis cinerea. Nalezneme v ní biologii hroznů révy, důkladný popis původce houby, příznaky napadení a ušlechtilou hnilobu. Další kapitola se zabývá ostatními hnilobami, které se v průběhu vegetace mohou objevit u révy vinné. Ve třetí kapitole je popsán dopad hnilob na kvalitu hroznů. V poslední kapitole se práce zabývá systémy ochrany v ekologické a integrované produkci, proti Botrytis cinerea.
Plíseň šedá a její vliv na kvalitu hroznů a vína
Rozkydalová, Radka
Souhrn Cílem bakalářské práce bylo prostudovat literární zdroje o plísni šedé (šedé hnilobě hroznů). Práce popisuje obecně charakteristické rysy hub, taxonomické zařazení, biologii a symptomy plísně šedé. Dále pak možnosti ochrany proti plísni šedé. Shrnula obranné reakce rostliny po napadení. Vliv plísně šedé ve všech stádiích na rostlinu a hrozny. Část práce se věnuje změnám ve složení vína, které se vyrábí z napadených hroznů, jak ve stádiu onemocnění, tak ve stádiu ušlechtilé Botrytis cinerea. V neposlední řadě se práce zabývá oblastmi s vhodnými klimatickými podmínkami pro rozvoj ušlechtilého stádia Botrytis cinerea a jedinečnými víny z ní pocházejících.
Možnosti ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy v podmínkách ekologického vinohradnictví
Gertner, Marek
Bakalářská práce se zabývá možnostmi ochrany proti šedé hnilobě hroznů révy v podmínkách ekologického vinohradnictví. V první kapitole došlo k seznámení s plísní šedou (Botrytis cinerea). Popis původce houby, biologie houby a příznaky napadení plísní Botrytis cinerea na révě vinné. Byl podrobně popsán životní cyklus houby a podmínky při kterých se vyskytuje. Další kapitola se zabývá ostatními hnilobami, které v průběhu vegetace napadají révu vinnou. U těchto plísní jsme si také částečně popsali jejich biologii a možnosti přímé a nepřímé ochrany. Ve třetí kapitole jsme se zaměřili na účinky hnilob na kvalitu hroznů. Bylo zde vysvětleno, jak hrozny napadené hnilobami ovlivňují aroma a výslednou kvalitu vyrobeného vína, dále jak ovlivňují enzymatickou aktivitu v hroznu a nakonec jak hniloby ovlivňují kyseliny v hroznech. Čtvrtá kapitola pojednává o možnostech přímé a nepřímé ochrany v ekologickém vinohradnictví proti šedé hnilobě. V nepřímé ochraně byly rozebrány všechny možné postupy, kterými je možno ochránit révu vinnou před napadením. V přímé ochraně jsme si představili ekologické prostředky na ochranu. Popsali jsme si zde přípravky, které zvyšují odolnost révy vinné, tak i přípravky, které přímo působí proti plísni šedé. V poslední kapitole byly navrženy vhodná opatření v boji proti plísni šedé.
Vyhodnocení výskytu patogenů kdouloně, dřínu a maliniku na lokalitě Žabčice
Kreuzová, Sandra
Tato bakalářská práce je zaměřena na výskyt patogenů na školním zemědělském podniku Žabčice. Patogeny byly hodnoceny na kdouloních u odrůd Champion, Ironda a Hruškovitá. Především se jednalo hodnocení výskytu bakterie Erwinia amylovora a Monilia ssp. Na základě výsledků se provedlo srovnání s předchozí bakalářskou prací a byl vyvozen závěr. U maliníku se hodnotil výskyt houby Botrytis cinerea, kde díky průběhu počasí nedošlo k masivnímu rozšíření na další plody. Nalezena zde byla nejspíše i virová kroužkovitost maliníku, která byla určena pouze podle symptomů a na základě těchto symptomů byla určena podle atlasu. Na posledním hodnoceném dřínu se vlivem povětrnostních podmínek a vysokých teplot v roce 2015 objevilo svinování listů. Na konci vegetace se projevila listová skvrnitost, která však neměla vliv na nadcházející sklizeň.
Metodika detekce hub Penicillium expansum, Monilia frutigena, Botrytis cinerea a Neofabraea alba pomocí multiplex PCR
Sumíková, Taťána ; Gabrielová, Ludmila ; Žabka, Martin
Metodika uvádí protokol k rychlé a spolehlivé detekci druhů způsobujících hniloby jablek: Penicillium expansum, Monilia fructigena, Botrytis cinerea a Neofabraea alba pomocí multiplex PCR. Reakce je optimalizována pro použití v běžné laboratoři molekulární biologie. Popsaná metoda umožňuje jak detekci uvedených patogenů z kultury, tak k jejich detekci přímo z napadených jablek. Dále je popsána technika pěstování mikromycet ve formě povrchových kultur na celofánu. Metodika dále odkazuje na vybrané mykologické klíče, které lze v případě negativního výsledku PCR použít ke klasické mykologické determinaci.
Plný text: Stáhnout plný textPDF

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.