Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Srovnání čiřicí schopnosti vybraných čiřidel
Marko, Valéria
Diplomová práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici, Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2014 - 2016. Cílem bylo u vybraných čiřidel před a po jejich aplikaci do vína sledovat a popsat jejich vliv na změny v bílkovinné stabilitě a v obsahu některých důležitých lítek ve víně jako jsou polyfenoly a antokyaniny. Dále senzoricky zhodnotit čirost a změny barevnosti vína před a po čiření. Při čiření dochází i k odstranění látek, které jsou ve víně žádoucí. Při analýze veškerých polyfenolů a antokyaninů po čiření vzorků bílých, červených a růžových vín, byly zaznamenány statisticky významné ztráty těchto látek v rozsahu 13 - 33 % z původních hodnot. Po srovnání čiřicí schopnosti vybraných čiřidel můžeme pro bílé vína doporučit bentonit Majorbenton B a směsné čiřidlo Vinosil Plus, pro červená vína albumin ALbuvin a pro růžová vína albumin Albuvin.
Porovnanie prípravkov k číreniu bielych vín
Korbaš, Jaroslav
Diplomová práce na tému porovnání přípravkú k čiření bílých vín se zaměřením na bílkovinovou stabilitu se teoretické části zaobíra koloidma ve víne a rozdělením dispezních soustav. Dále byli popsané nejčastěji se vyskytujíci zákaly ve víně, a způsoby prevence vůči nim s použitím různych přípravků. V praktické části byli komerčně dostupné přípravky jako bentonit, kombinace vyziny a křemičitého solu a taninu se želatinou použity v různych dávkach do nečiřeneho vína a byla sledovaná jejich účinnost. Tohle víno bylo následně lahvované a uloženo na dobu čtyř měsíců. Testované vzorky byli uloženy při různych teplotách skladování a to 11°C a 21°C. Všechny varianty byli následně senzoricky zhodnoceny a přešli laboratorním rozborem. Výsledky byli statisticky zpracovány a vyhodnoceny s doporučením pro praxi.
Čiřidla ve vinařské technologii
Marko, Valéria
Bakalářská práce byla vypracována na Mendelově univerzitě v Brně, Zahradnické fakultě v Lednici, Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů v letech 2013-2014. Práce hodnotí současný pohled na proces čiření ve vinařské technologii a způsoby použití čiřicích prostředků v moštu a víně. Dále práce popisuje povolená čiřidla podle právních předpisů v ČR a Evropské unii. Součástí práce je zhodnocení nabídky čiřidel na tuzemském trhu včetně jejich aplikace. Pro objektivní zhodnocení použití čiřicích preparátů a jejich nabídky, byl proveden průzkum mezi vinaři. Z výsledků průzkumu je možné zhodnotit, která čiřidla jsou nejvíce používaná pro ošetření vína a moštu. Výsledky reálně potvrzují, že čiření má svoje místo v technologickém procesu výroby vína.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.